De patru ani, dosarul penal deschis pentru anchetarea dezastrului ecologic provocat de defrişările ilegale din pădurile statului aflate în grija Ocoalelor Silvice Dobreşti şi Sudrigiu e pasat de procurorii bihoreni, fără ca vreunul să stabilească un vinovat pentru pagubele de peste 7 milioane de lei.

Ba, dimpotrivă! De curând, Parchetul Bihor i-a scăpat de răspundere pe opt dintre silvicultorii suspectaţi că ar fi închis ochii la tăierile ilegale de copaci. Motivul? Au abuzat de funcţii, dar nu au încălcat legea, ci doar sarcinile de serviciu, astfel, ca urmare a celebrei decizii a Curţii Constituţionale, nu pot fi traşi la răspundere penală...

Au "furat" pădurea

Anchetarea masivelor defrişări a început în 2013, în urma unor controale făcute la Ocoalele Silvice Dobreşti şi Sudrigiu de către inspectorii Corpului de Control al Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP). Rezultatul verificărilor, prezentat la vremea respectivă în detaliu de BIHOREANUL, scotea la iveală o hoţie generalizată.

În Dobreşti, de pildă, inspectorii au descoperit că hoţii de lemne au doborât peste 4.000 metri cubi de lemn, inclusiv trei rezervaţii preţioase de goruni seculari, păstraţi pentru reproducţie, provocând pagube ce "nu mai pot fi evaluate în întregime". Raportul arăta că jaful a provocat o pagubă de peste 5,9 milioane lei şi s-a produs sub ochii pădurarilor şi din neglijenţa paznicilor, care făceau verificări formale.

Ca exemplu era dat inginerul Cornel Bercea, responsabil cu paza în cadrul Ocolului, care în noiembrie 2012, de pildă, a semnat din pix predarea unui canton, motivând că nu poate intra în pădure întrucât "stratul de zăpadă măsoară 10 cm". Bercea a fost prins cu minciuna, Centrul Meteorologic comunicând inspectorilor că, în realitate, în perioada  respectivă temperaturile n-au coborât sub 10 grade şi n-au existat nici precipitaţii.

Jaf şi în Padiş

Abateri la fel de grave s-au găsit şi în Ocolul Sudrigiu, în pădurile Parcului Natural Apuseni: buşteni marcaţi cu dispozitive false, drumuri anume amenajate pentru hoţi, sute de arbori tăiaţi ilegal de aceştia în cârdăşie cu pădurarii... Potrivit raportului, pe lângă arborii bolnavi, silvicultorii marcau şi exemplare sănătoase, măsluind totodată şi actele, unde consemnau diametre mai subţiri pentru buştenii doborâţi pentru ca apoi să-i poată vinde la preţuri subevaluate.

La sediul Ocolului nu exista niciun registru de evidenţă pentru gestionarea masei lemnoase. În schimb, au fost găsite autorizaţii de exploatare emise pentru parcele unde nu erau permise tăieri, procese-verbale de inventariere semnate de pădurari fără verificări în teren şi contracte de vânzare către firme ale căror patroni au tăiat lemnele şi au plecat fără să plătească, declarându-şi ulterior insolvenţa, dar continuând aceeaşi activitate pe alte firme. Paguba? Încă 1,5 milioane lei.

Dosar din dosar

La solicitarea RNP, Direcţia Silvică Bihor a sesizat Parchetul Beiuş, solicitând tragerea la răspundere a vinovaţilor şi sechestrarea averilor lor, pentru recuperarea prejudiciilor. Plângerea a fost făcută pe numele inginerului Ion Maioru (responsabil cu paza pe întregul judeţ), Mircea Faur (responsabil Regenerare), Ioan Mihiţ (şeful Ocolului Dobreşti), Viorel Groza şi Ioan Herman (şefi de district), ale inginerilor Viorel Fericel şi Cornel Bercea şi pădurarilor Andrei Fericel, Petru Burescu, Dorel Monenciu şi Florian Anca. Pentru furturile din Valea Aleului, procurorii i-au luat în vizor şi pe Mihai Negriţa (tehnician silvic la Ocolul Sudrigiu), Călin Marian (şef de district), precum şi pe pădurarii Augustin Tomuţa, care era şi consilier local în Pietroasa, şi Cristian Vîrciu.

Cercetate separat la început, defrişările ilegale din cele două ocoale au fost reunite în 2014 într-un dosar nou care, însă, nu a fost lămurit nici până azi. Dovada e chiar o ordonanţă de clasare semnată pe 31 martie a.c. de procuroarea Patricia Oros de la Parchetul Bihor. Fără să facă nicio referire la probele administrate în decursul celor 4 ani de anchetă, documentul descrie modul în care dosarul a fost pasat în 2014 de la Parchetul Beiuş la DNA Oradea, de unde pe 7 martie 2016 a fost retrimis la Beiuş "pentru continuarea cercetărilor". După o lună, pe 26 aprilie 2016, a fost preluat la Parchetul judeţean, de unde acum se va întoarce din nou la Beiuş.

Clasări în serie

Iar asta fără ca vreunul din vinovaţi să fie dovedit. De fapt, opt dintre ei (inginerii Ion Maioru, Adrian Bercea şi Viorel Fericel, şeful de district Viorel Groza, pădurarii Andrei Fericel, Petru Burescu, Dorel Monenciu şi Florian Anca), acuzaţi de abuz şi neglijenţă în serviciu, scapă cu totul de răspunderea penală.

Cum a fost posibil? "Mulţumită" vestitei decizii a Curţii Constituţionale din 15 iunie 2016, conform căreia neîndeplinirea sau îndeplinirea defectuoasă a unei atribuţii de serviciu este infracţiune doar dacă se realizează prin încălcarea unei legi sau Ordonanţe de Guvern, nu şi prin nesocotirea sarcinilor de serviciu stabilite prin Hotărâri de Guvern sau simple regulamente interne ale instituţiilor.

Totuşi, procuroarea a dispus menţinerea sechestrelor pe averile celor opt silvicultori, dar numai pentru 30 de zile, timp în care, spune ordonanţa, RNP avea posibilitatea să se îndrepte împotriva lor printr-un proces civil, în caz contrar sechestrele putând fi ridicate.

La pas

Cine sunt, totuşi, hoţii din Dobreşti care au provocat o "gaură" de 5,9 milioane lei? În cei 4 ani de anchetă, procurorii nu au reuşit să-i dibuiască, iar acum descâlcirea cazului este lăsată, din nou, pe seama celor din Beiuş. Tot aceştia vor trebui să-i identifice şi pe vinovaţii pentru paguba de 1,5 milioane lei produsă de hoţii din Sudrigiu, dar şi să-i dovedească, dacă pot, pe slujbaşii statului care le-au fost complici: pădurarul Augustin Tomuţa şi şeful de district Viorel Vîrciu, tehnicianul Mihai Negriţa şi şeful de district Călin Marian, care au rămas în aceeaşi calitate de "suspecţi", pentru abuz în serviciu în formă continuată, fals intelectual şi abuz în serviciu.

Ce se va întâmpla în continuare e greu de prevăzut, în condiţiile în care dosarul pare să fi stagnat, ba chiar să se fi diluat serios după ce grosul vinovaţilor au scăpat de acuzaţii. E foarte posibil ca şi ceilalţi să aibă aceeaşi soartă. Pădurea oricum nu se mai vede de atâtea uscături...


CONTESTAŢIE
"Aştept părerea juristului"

Ordonanţa de clasare a Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor în dosarul pagubelor constatate la Ocoalele Dobreşti şi Sudrigiu, a fost înregistrată la Direcţia Silvică Bihor pe 10 aprilie, şi, ca atare, conducerea instituţiei mai are doar câteva zile să declanşeze proces civil pentru recuperarea prejudiciului din Ocolul Dobreşti.

Până una alta, Şeful Direcţiei Silvice Bihor, Adrian Jurcău, susţine că au înaintat prim-procurorului Parchetului o plângere împotriva soluţiei. "Am contestat soluţia, nu ştiu dacă se va admite, sau nu. Legat de procesul civil, voi avea o discuţie cu un jurist ca să vedem cum e mai bine. Până când ne vom hotărî nu pot să spun nimic", susţine Jurcău. Grea hotărâre...