Înşelăciune şi abuz în serviciu contra intereselor persoanei. Acesta sunt principalele acuzaţii aduse de procurorii Parchetului Beiuş celor cinci persoane anchetate pentru dispariţia a peste 100.000 lei din conturile unei cliente a Băncii Comerciale Române din Beiuş.

Ancheta a început în urma unei reclamaţii depuse anul trecut de clienta păgubită, Aneta Sava, care - vrând să-şi cumpere un apartament - se prezentase la bancă pentru a-şi retrage banii, dar a descoperit că mai avea doar... 13 lei!

Hoaţa s-a dovedit a fi chiar buna ei prietenă, Florentina Hălbac, inspector de asigurări Omniasig, al cărei birou funcţiona în incinta băncii. Aceasta a profitat de ignoranţa a patru funcţionari bancari, pentru care a fost suficient faptul că femeia era cumnata directorului sucursalei...

Pe încredere

Povestea devalizării conturilor beiuşencei Aneta Sava a început în 2008, când femeia a acceptat propunerea prietenei sale, Florentina Hălbac, de a investi în aşa-numitele unităţi de fond ale BCR, produse care beneficiau de o dobândă mai mare decât alte instrumente de economisire.

Sava avea deschise pe numele celor două fiice două depozite la BCR Beiuş, în incinta căreia Hălbac lucra ca inspector de asigurări Omniasig, bancă ce era condusă de cumnatul acesteia, Gavril Jute. "Am fost de acord cu propunerea pe care mi-a făcut-o Florentina. După câteva zile, m-a anunţat că banii pe care i-am depus, în total 50.000 lei, au fost transferaţi pentru achiziţia unităţilor de fond, aşa că nu puteam să mă ating de ei timp de 1 an şi 7 luni, să pot beneficia de dobândă", spune Sava.

Un an mai târziu, a decis să mai deschidă încă un cont, de astă dată pe numele său, în care avea să depună în următorii trei ani alţi aproape 50.000 lei, din care 28.000 lei prin intermediul Florentinei, căreia i-a dat în mână, cu promisiunea că se va ocupa ea de formalităţi. "I-am dat banii şi nu i-am cerut niciodată dovada că i-a depus în conturi. Pe undeva, e şi vina mea că am avut încredere în ea", explică Sava.

Cum te fură un prieten

Încrederea pe care a avut-o în prietenă avea s-o coste scump. În aprilie 2012, când a încercat să-şi recupereze banii de la bancă pentru a-şi cumpăra o locuinţă, ia-i de unde nu mai erau! Din cei peste 100.000 lei, câţi ştia că trebuie să i se fi adunat în conturi, nu mai avea decât 13 lei.

Luată la întrebări, Hălbac a pretins că a investit toţi banii ei în unităţi de fond. Pe 3 mai 2012, a semnat chiar şi o declaraţie prin care se obliga să-i restituie în două luni, termenul la care, zicea ea, unităţile de fond puteau fi răscumpărate fără a se pierde dobânzile. "Subsemnata, declar pe propria răspundere că Sava Aneta a avut suma de 100.000 lei în bancă, în încrederea mea, bani pe care i-am investit în produse de fond. Banii plus dobânda se vor restitui până în iunie", se obliga inspectoarea de asigurări.

Precaută şi neîncrezătoare, femeia a înregistrat o convorbire purtată cu Hălbac, în care aceasta îşi recunoştea vina, salvând şi sms-urile prin care aceasta o amăgea că îşi va primi banii ba pe 2 mai, ba pe 26 noiembrie, ori cele în care o roagă să renunţe la ideea de a reclama frauda, asigurând-o în clar că "tot eu îţi voi da banii".

Încercând să afle poziţia băncii, Sava a cerut audienţă la directorul BCR Beiuş, Gavril Jute, cumnatul celei care a înşelat-o, dar bărbatul a trimis-o la plimbare. "Mi-a zis că m-am ras dacă prejudiciez imaginea băncii. Să nu implic banca, ci să rezolv problema cu Florentina. De parcă banii mei nu ar fi fost în bancă", spune Sava. Aşa că, supărată, imediat după discuţie, a reclamat frauda la Parchetul Beiuş, iar apoi şi la conducerea centrală a BCR.

Anchete

Investigaţiile ulterioare dispuse de procurori şi cele realizate de către inspectorii Direcţiei Antifraudă a BCR au confirmat bănuielile Anetei Sava. Ţi anume că, în realitate, Florentina Hălbac nu a achiziţionat unităţi de fond pe numele ei şi nici nu a depus în conturi cei 28.000 lei care i-au fost daţi în numerar de  aceasta. În schimb, pe lângă suma respectivă, a ridicat toţi banii pe care Sava îi avea depuşi în contul personal, precum şi cei din depozitele deschise pe numele fiicelor şi din contul mamei, Etelca Sava, în total 72.591 lei.

Cum a reuşit inspectoarea de asigurări să-şi înşele prietena? Cu complicitatea a patru funcţionari ai BCR Beiuş - Liana Puşcău (consilier clienţi), Florica Pirtea, Damian Cotrău şi Violeta Pituţ (operatori ghişeu). Potrivit raportului inspectorilor BCR, cei patru "au încălcat mai multe reglementări interne ale băncii, efectuând operaţiuni neautorizate şi fără acordul titularilor de cont". Culmea tupeului e că, în 2011, funcţionarii au deschis chiar şi un cont de card pe numele Anetei Sava, dar cardul i l-au dat Florentinei Hălbac, care l-a folosit pentru cumpărături ca şi cum ar fi fost al ei. "Ultimii mei bani, 200 de lei, i-a retras cu o zi înainte să descopăr că m-a înşelat", susţine păgubaşa.

Toţi pentru unul

Verificările băncii, finalizate în noiembrie anul trecut, s-au lăsat cu schimbarea directorului sucursalei Beiuş, Gavril Jute, şi suspendarea din funcţii a celor patru funcţionari, dar şi cu o nouă plângere penală din partea BCR, atât împotriva inspectoarei de asigurări, cât şi a funcţionarilor implicaţi. De altfel, în timpul anchetei, aceştia şi-au recunoscut greşelile, şi anume că i-au dat Florentinei Hălbac banii Anetei Sava fără acordul acesteia, însă au negat că au făcut-o cu rea-credinţă, crezând doar că inspectoarea de asigurări îi va da, la rându-i, clientei băncii.

În ce o priveşte pe inspectoarea escroacă, aceasta nu a aşteptat să fie suspendată. Anul trecut, în august, a rămas însărcinată şi a ţinut-o în concedii medicale până în urmă cu câteva săptămâni, când a născut şi a intrat în concediu de îngrijire a copilului. Iar dacă în faţa prietenei sale recunoscuse că i-a luat banii, în faţa anchetatorilor a dat-o la întors, declarând că a golit conturile la cererea acesteia, doar ca s-o scutească de drumurile pe care ar fi trebuit să le facă la bancă, predându-i ulterior toate sumele.

Cum declaraţiile i-au fost contrazise de mai mulţi martori, anchetatorii i-au propus Florentinei Hălbac să accepte testarea cu aparatul poligraf. Femeia a refuzat testul, iar apoi nu s-a mai prezentat la nicio audiere, trimiţându-le în schimb o adeverinţă medicală potrivit căreia stresul cauzat de audieri i-ar putea declanşa prematur naşterea copilului.

La judecată

Ce a făcut Florentina Hălbac cu atâta amar de bănet încă nu e clar. Vizitată de BIHOREANUL, femeia l-a luat pe "nu" în braţe, refuzând să facă orice declaraţie. "O să văd ce scrieţi şi voi răspunde după", a spus ea.

Nici cumnatul, fostul director al BCR Beiuş, n-a fost mai dispus la explicaţii. Schimbat din funcţie din cauza scandalului, Gavril Jute a ţinut să spună că e ofticat pe BIHOREANUL de când publicaţia a dezvăluit că în urmă cu un an fusese prins de poliţişti beat la volan, ceea ce i-a şi adus o condamnare penală la 8 luni de închisoare cu suspendare. Cât despre furăciunile pe care sora nevestei sale le-a comis sub nasul său, Jute susţine că "s-au luat măsurile necesare", iar când ancheta va fi gata se va afla tot adevărul.

Investigaţiile s-au şi terminat săptămâna trecută, când procurorii au dispus trimiterea în judecată atât a inspectoarei Hălbac, cât şi a celor patru funcţionari care i-au permis escrocheria. Pentru victima lor, însă, aşteptarea continuă, căci paguba o poate recupera abia după finalizarea procesului. Aneta Sava nici nu e supărată într-atât pe fosta sa amică, ci mai mult pe angajaţii băncii, care i-au dat banii Florentinei doar pentru că aceasta era cumnata şefului. Nu de alta, dar prost nu e ăla care cere, ci cel care dă...


ALT CONT, ACEEAŞI METODĂ
Funcţionară cu lipici la bani

După verificările dispuse în dosarul Hălbac şi finalizate în noiembrie 2012, conducerea centrală a BCR a dispus şi un control de fond la sucursala din Beiuş. Noua anchetă internă realizată de către inspectorii Direcţiei Antifraudă,  a scos la iveală încă un caz similar, comis de astă dată chiar de către un funcţionar bancar. Este vorba despre Simona Jurjiu, operator ghişeu, care - profitând de încrederea pe care i-a acordat-o o pensionară din comuna Roşia - şi-a însuşit 50.000 lei din contul acesteia. Femeie simplă de la ţară, bătrâna a lăsat în  totalitate pe seama funcţionarei gestionarea contului său şi, dacă frauda nu ar fi fost descoperită de inspectori, poate că nici nu ar fi ştiut de faptul că banii i-au fost luaţi. În timpul controlului, Jurjiu a returnat toţi banii, însă conducerea BCR a dispus suspendarea sa din funcţie şi a sesizat Parchetul, astfel că procurorii beiuşeni o cercetează acum şi pe ea, sub acuza de înşelăciune şi abuz în serviciu.