Curtea de Apel Oradea s-a pronunţat, marţi, în procesul declanşat pe numele unor persoane acuzate că au incendiat casa pădurarului Gavril Luca (foto) de la Ocolul Silvic Aleşd, acum şef de district.

Este vorba despre un incident produs în noaptea de 22/23 iunie 2011. După mai multe ameninţări cu moartea primite din partea unor grupări de hoţi de lemne din zonă, Luca s-a trezit în noaptea respectivă cu casa în flăcări, pompierii stabilind imediat după stingerea incendiului că a fost vorba de o mână criminală. Incendiatorii au spart gardul casei cu un levier şi apoi au aruncat cocktailuri Molotov pe terasa imobilului construit din lemn. 

Ancheta declanşată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Aleşd s-a finalizat după 3 ani, cei trei incendiatori - Alin Gavril Urs, Tudor Valentin Ciuclea şi Valentin Cornel Bulzan - fiind trimişi în judecată pentru distrugere prin incendiere (Urs şi Ciuclea), respectiv pentru complicitate la distrugere prin incendiere (Bulzan).

Procesul a început în octombrie 2014 la Judecătoria Aleşd, care, în februarie 2016, i-a condamnat pe Urs şi Ciuclea la câte 2 ani şi 6 luni de închisoare, iar pe Bulzan, singurul care a recunoscut faptele, la 2 ani de închisoare, toate pedepsele fiind dispuse cu suspendare pe o perioadă de încercare de 3 ani.

Sentinţa a fost atacată, însă, deopotrivă de procurori, de inculpaţi şi de victima lor. Dezbaterile, reluate la Curtea de Apel Oradea, s-au finalizat marţi, 14 februarie, când instanţa a decis să menţină cuantumul pedepselor iniţiale, schimbând însă în cazul lui Urs şi Ciuclea forma de executare, în pedepse cu privare de libertate.

Pentru Cornel Bulzan, sancţiunea a rămas aceeaşi, de 2 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani.

Totodată, Curtea de Apel a dispus obligarea în solidar a celor trei la plata sumei de 80.000 lei, cu titlu de daune materiale, precum şi a sumei de 5.000 lei, cu titlu de daune morale în favoarea victimei lor. Sentinţa este definitivă.