Au trecut 6 ani de când BIHOREANUL dezvăluia pentru prima oară afacerile unor inspectori ai Autorităţii Rutiere care îşi întregeau veniturile căpuşând instituţia prin propriile firme. Articolul a declanşat un scandal imens, devenind punctul de pornire al unei anchete în urma căreia 6 din cei 10 angajaţi au fost trimişi în judecată de DNA, pentru luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice.

Cu toate acestea, afacerile continuă. Unii inspectori şi-au păstrat metehnele, chiar sub oblăduirea conducerii centrale, care susţine că activităţile lor "extraprofesionale" nu sunt incompatibile cu funcţiile pe care le ocupă. Iar unul ditre inculpaţi a ajuns chiar şef...

Afaceri vechi

03 facsimil_4.jpgCa organism al Ministerului Transporturilor, ARR eliberează actele obligatorii pentru transportatori, autorizează şcolile de şoferi şi instructorii auto, şi efectuează audit de siguranţă rutieră. Până anul trecut, inspectorii făceau şi controale în trafic, activitate preluată însă de Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR). În urmă cu 6 ani, BIHOREANUL (facsimil) dezvăluia cum angajaţii ARR Bihor au transformat instituţia în propriul "sereleu".

Ei demarau controale fără aprobarea conducerii, adesea cu maşinile proprii şi mai ales în zona de frontieră, unde circulau TIR-uri şi autocare cu turişti grăbiţi să iasă din ţară, dispuşi deci să plătească pentru ca problemele să fie "rezolvate" pe loc. De asemenea, îşi ofereau fără jenă serviciile de consultanţă operatorilor de transport, sugerându-le că astfel vor ieşi "curaţi" la controale. Alţii, colaboratori la diverse organizaţii ce desfăşurau cursuri de formare profesională, racolau viitorii cursanţi de la firmele pe care le controlau, primind comisioane generoase din taxele de şcolarizare.

Monitorizaţi

În urma dezvăluirilor, poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor au demarat o anchetă, pe care în aprilie 2008 au predat-o DNA Oradea. Pentru a-i dovedi pe inspectori, procurorii le-au monitorizat activitatea şi convorbirile telefonice timp de 6 luni, descoperind că respectivii - Sorin Derban, Viorel Iepure (fostul şef al ARR Bihor, acum pensionar), Ciprian Telibaşa, Sebastian Sabău, Cristian Butiri şi Gheorghe Lupu - favorizau firme care, în schimbul protecţiei, cotizau cu produse sau bani. Urme nu prea rămâneau, căci inspectorii nu înregistrau în rapoarte controalele, iar afacerile le derulau prin intermediari şi erau protejate pe bază de reciprocitate. Ca-ntre colegi...

Inspectorii au refuzat să facă declaraţii în faţa procurorilor, dar spre ghinionul lor au vorbit transportatorii. Ca urmare, în 2011, DNA i-a inculpat pentru abuz în serviciu, luare de mită şi provocarea unui prejudiciu de 488.000 lei (contravaloarea amenzilor pe care trebuiau să le aplice), dosarul fiind pe rol.

Back in business

Iniţial, cei 6 angajaţi au fost suspendaţi din funcţii, dar apoi şi le-au reluat, în discreţie. Telibaşa a fost mutat chiar înapoi la control, în cadrul ISCTR, iar Derban a fost avansat ca locţiitor al noului şef ARR Bihor, Alin Peti, fiind singurul cu drept de semnătură în absenţa acestuia.

Un alt inculpat pentru corupţie, Butiri, coordonează prin socrul său o şcoală de şoferi din Oradea, Panetirom SRL, care funcţionează în cu totul alt spaţiu decât cel autorizat, şi anume într-un apartament de bloc, impropriu unei astfel de activităţi. Nu are însă nicio problemă întrucât cel care supraveghează la ARR întocmirea şi prelucrarea documentelor pentru autorizarea şcolilor de şoferi e chiar ginerică!

Nici consilierul juridic Cristian Moraru nu s-a lăsat mai prejos. Prin socrii pensionari, deţine o firmă de consultanţă, Asecon SRL, ce concurează instituţia oferind transportatorilor servicii pentru obţinerea atestatelor profesionale de conducători auto, la doar 20 de metri de sediul ARR! În plus, Moraru consiliază şi transportatorii sancţionaţi de ISCTR, întocmindu-le contestaţii la procesele-verbale de contravenţie şi reprezentându-i în instanţă prin intermediul soţiei.

Asigurări de risc, la risc

O altă afacere grasă a inspectorilor ARR e cea a asigurărilor de risc pentru firmele de transport. Poliţele se încheie obligatoriu la licenţierea firmelor dacă acestea nu deţin în cont 9.000 euro pentru prima maşină exploatată şi câte 5.000 euro pentru următoarele, iar comisionul e generos: 40% din valoarea primei de asigurare. Pentru o primă de 9.000 euro, de pildă, transportatorii plătesc asiguratorului 500 lei, sumă din care brokerul - în acest caz inspectorul ARR - se alege cu 200 lei.

Practica e interzisă categoric, pentru că reprezintă concurenţă neloială faţă de brokerii liber profesionişti, dar în Bihor inspectorilor însărcinaţi să preia actele de licenţiere, Cristian Morar, Cristian Butiri şi Sorin Derban, nici că le pasă. Având acces la baza de date a instituţiei, îi contactează pe transportatori şi îşi oferă serviciile pe faţă, încasându-şi apoi comisioanele de la asiguratori.

Reguli degeaba

03 Sorin Supuran.jpgBIHOREANUL a adus aceste practici la cunoştinţa conducerii centrale a ARR, dar degeaba: directorul general, PNL-istul Sorin Supuran (foto), nu vede nicio problemă căci, zice el, nefiind funcţionari publici, salariaţii n-ar avea interdicţii: "Legat de relaţiile între angajaţii ARR şi alte persoane care deţin sau administrează societăţi comerciale, nu există incompatibilităţi care să fie prevăzute de normele legale în vigoare".

În privinţa celor 6 angajaţi judecaţi pentru corupţie, directorul pretinde că aceştia pot lucra întrucât "instanţa nu le-a stabilit nicio interdicţie". Invocând Codul Muncii, care în astfel de cazuri lasă decizia angajatorului, Supuran susţine că oamenii au rămas pe loc pentru că aşa a crezut de cuviinţă. "Considerăm că raporturile de muncă ale acestor salariaţi pot continua", se arată în adresa trimisă de liberal, care nu răspunde însă la întrebarea pusă clar: ce anume justifică menţinerea în funcţii a inculpaţilor, în condiţiile în care reglementările instituţiei impun explicit suspendarea acestora?

E vorba de Regulamentul intern al ARR, care precizează la articolul 50 că "în cazul persoanelor trimise în judecată pentru fapte incompatibile cu funcţia (cum sunt şi ale respectivilor - n.r.) contractul individual de muncă este suspendat de drept, iar pe perioada suspendării nu se plătesc drepturi salariale". Clar ca bună ziua...

La secret

Culmea e că, deşi BIHOREANUL a cerut o copie a Regulamentului intern, pentru a lămuri dacă, aşa cum spune directorul general, angajaţii pot presta personal ori prin interpuşi activităţi similare cu cele ale instituţiei, concurându-şi astfel propriul angajator, solicitarea a fost respinsă. Motivul invocat? Documentul "nu face parte din categoria informaţiilor publice" prevăzute de lege!

Explicaţia e însă hilară, întrucât legea Legea 544/2001 impune să fie făcute publice din oficiu actele normative care "reglementează organizarea şi funcţionarea autorităţii sau instituţiei publice, structura organizatorică şi atribuţiile departamentelor". Mai mult, informaţiile trebuie să se regăsească "în mijloacele de informare în masă, în publicaţii proprii, precum şi pe pagina de internet proprie". Ceea ce nu se întâmplă în cazul ARR.

La capitală

BIHOREANUL a încercat să poarte o discuţie şi cu "afaceriştii" din ARR Bihor, dar aceştia au refuzat orice declaraţie, fiindcă li s-ar fi interzis "de la centru". "Eu am fost sancţionat cu suspendare pe 2 luni, după care am revenit până la finalizarea procesului. Vă spun doar că dosarul făcut de DNA e o făcătură. În rest, pentru alte informaţii, contactaţi biroul de presă", a spus Sorin Derban, inculpatul rămas din nou "la comandă" săptămâna trecută, după ce şeful instituţiei şi-a luat concediu medical.

Una peste alta, concluzia e clară. Angajaţii unei instituţii publice, trimişi în judecată pentru corupţie, sunt menţinuţi în funcţii chiar de şefii lor. Mai mult, îşi văd mai departe de ciubucăreli doar pentru că, formal, nu pot fi consideraţi incompatibili cu funcţiile. Rămân, însă, perfect îndreptăţite acuzele de concurenţă neloială, dovedite de activităţile pe care respectivii le derulează prin interpuşi. Atâta doar că nu vrea nimeni să le vadă...


TĂRĂGĂNAT
Şpăgari reclamanţi

DNA Oradea a finalizat în martie 2011 ancheta demarată în urma dezvăluirilor făcute de BIHOREANUL, trimiţând în judecată 6 din cei 10 angajaţi ai ARR Bihor, sub acuza că cereau şi primeau diverse sume de bani, carburanţi auto, băuturi alcoolice, materiale de construcţii ori servicii pentru a nu sancţiona transportatorii.

Procesul e în curs la Tribunalul Bihor, inculpaţii Sorin Derban, Viorel Iepure, Ciprian Telibaşa, Sebastian Sabău, Cristian Butiri, Gheorghe Lupu şi Margareta Ţecu (patroana unui birou de copiat acte) tergiversând judecata cu diverse amânări, excepţii şi solicitări de noi probe. Ultima găselniţă vizează autenticitatea interceptărilor telefonice, cei 6 cerând audierea înregistrărilor şi expertizarea lor deoarece, zic ei, nu îşi recunosc vocile.

Vedeţi ce propuneri are Bihorel pentru a rezolva problema de la ARR, pe www.bihorel.ro