Pompierii au intervenit miercuri seara pentru a stinge un incendiu izbucnit într-un apartament aflat la etajul al doilea al unui bloc cu opt etaje de pe bulevardul Ștefan cel Mare din Oradea. Proprietara făcea compot când niște cârpe pe care le-a folosit au luat foc, iar de la ele și draperiile, dispuse în apropierea aragazului. Este al doilea incendiu izbucnit în acel bloc în această vară. 

„La fața locului, au fost mobilizate imediat patru echipaje de pompieri militari din cadrul Detașamentului 2 Oradea cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă, o autospecială de lucru la înălțime și cu ambulanța SMURD a subunității. Echipajele de stingere au reușit să lichideze incendiul, care se manifesta în bucătăria apartamentului, în aproximativ zece minute, împiedicând propagarea acestuia la camerele locuinței și la celelalte apartamente”, a transmis joi locotenent-colonel Camelia Roșca, purtătorul de cuvânt al ISU Crișana. 

Potrivit reprezentantei ISU, forțele de intervenție au verificat locuințele învecinate, pentru a se asigura că nu există eventuale victime intoxicate cu fum.

De asemenea, pompierii paramedici i-au acordat îngrijiri fiului proprietarei, în vârstă de 17 ani, care a suferit o arsură superficială la antebraț, adolescentul refuzând transportul la spital. Au ars aparate electrocasnice și elemente de mobilier din bucătăria respectivului apartament. 

„Cercetările efectuate au indicat drept cauză probabilă a evenimentului amplasarea necorespunzătoare a materialelor combustibile (draperii) față de aparatul de gătit (aragaz)”, mai precizează ISU. 

Este al doilea incendiu din această vară în acel bloc cu opt etaje de pe bulevardul Ștefan cel Mare. La începutul lunii iulie, la etajul 1 a izbucnit un incendiu de la o butelie, în urma căruia trei persoane s-au intoxicat cu fum. 


ISU Crișana transmite mai multe precizări și sfaturi despre cum se pot evita astfel de situații:

Pompierii militari atrag atenția bihorenilor asupra faptului că cele mai multe incendii izbucnesc în bucătării ca urmare a neglijenţei persoanelor în timpul folosirii aparatelor de gătit sau/și a amplasării materialelor combustibile în apropierea acestora.

În scopul preîntâmpinării unor astfel de evenimente, care se pot solda cu mari pagube materiale și uneori, din nefericire, cu persoane rănite, este important: să nu amplasați materiale combustibile în apropierea aparatelor de gătit (perdele, draperii, prosoape, hârtie, cârpe  etc.) să supravegheați aparatele de pregătire a hranei când sunt în funcțiune (luaţi mâncarea de pe foc dacă trebuie să părăsiți bucătăria pentru o perioadă mai îndelungată), să aşezaţi cratiţa cu mâner astfel încât să nu cadă de pe aragaz sau să se răstoarne peste flacără și să curăţaţi depunerile de grăsime şi resturile de mâncare de pe aragaz, deoarece acestea se pot aprinde uşor.

În cazul în care se întâmplă ca mâncarea/uleiul dintr-o tigaie să ia foc:

- Nu aruncaţi tigaia pe jos sau pe mobilierul de bucătărie şi nu turnaţi apă peste ea!
- Opriţi alimentarea cu gaz/energie electrică a aragazului/maşinii de gătit pe care este tigaia (dacă puteţi să o faceţi în siguranţă) şi lăsaţi-o să se răcească.
- Stingeți flăcările acoperind tigaia cu un capac sau punând un prosop ud peste aceasta. Limitarea aportului de oxigen necesar arderii duce la stingerea focului.
- Nu vă grăbiți să puneți mâna pe tigaie, chiar dacă flăcările s-au stins, deoarece fiind în continuare fierbinte, o puteți scăpa din mâini, riscând să vă stropiți cu uleiul încins. - - Lasați tigaia pe aragaz și deschideți larg fereastra pentru a evacua fumul din încăpere.
- Dacă nu reușiți să stingeți flăcările, iar acestea se extind, evacuați persoanele din locuință, alertați vecinii și sunați urgent la numărul unic de urgență 112, pentru intervenția pompierilor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!