S-a votat, Electrocentrale merge înainte! Deocamdată. Întrunită marţi la sediul Electrocentrale, Adunarea Generală a Creditorilor a aprobat la limită, cu trei voturi din cinci, planul de reorganizare a societăţii, propus de administratorul Stănel Necula şi Casa de Insolvenţă Transilvania.

"Din cele cinci categorii de creditori, am reuşit să adunăm trei voturi pozitive din partea salariaţilor, creditorilor garantaţi şi ai chirografarilor indispensabili activităţii societăţii precum furnizorul de cărbune Maestro şi Compania de Apă Oradea", a declarat Stănel Necula, administratorul special al Electrocentrale.

Împotriva planului de reorganizare s-au pronunţat prin vot creditorii bugetari reprezentanţi de ANAF şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bihor, care potrivit planului de reorganizare îşi recuperează doar 10% din bani, şi chirografarii de rangul doi, furnizori de diferite produse şi servicii, care nu sunt indispensabile activităţii CET, care nu vor primi nici un leu.

"În cursul zilei de miercuri vom depune la judecătorul sindic procesul verbal al şedinţei. Acesta va analiza documentele, inclusiv eventualele contestaţii, şi se va pronunţa în termen de şapte zile, ceea ce însemnă că undeva în jurul datei de 1 octombrie vom avea un răspuns oficial", a mai spus administratorul special al Electrocentrale.

Vor fi contestaţii

Stănel Necula se aşteaptă ca planul de reorganizare să fie contestat de creditorii care se văd în situaţia de a nu-şi recupera banii. De altfel, reprezentanţii Ministerului Finanţelor au cerut încă din cadrul şedinţei amânarea votului fără a preciza motivele, iar Unicom Tranzit a contestat dreptul la vot al Companiei de Apă Oradea, deşi creditor al societăţii, pe considerentul că are acelaşi proprietar ca şi Electrocentrale (municipalitatea orădeană) şi poate înclina balanţa în favoarea planului de reorganizare.

Soarta planului de reorganizare va fi stabilită în final de judecătorul sindic care poate accepta contestaţiile şi respinge proiectul lui Necula sau dimpotrivă poate cere punerea lui în operă.

Se şterg datoriile

Planul de reorganizare prevede ştergerea a nu mai puţin de 87% din datoriile de 320 milioane lei acumulate de CET, acesta urmând să le achite creditorilor 41,6 milioane lei. Creditorii garantaţi, Banca Transilvania (25 milioane lei) şi ANAF (3 milioane lei) îşi vor recupera banii în termen de trei ani, în vreme ce angajaţii (577.000 lei) îşi vor încasa chenzinele neplătite în termen de 45 de zile.

La rândul lor, creditorii bugetari îşi vor primi o parte din bani, Ministerul Finanţelor urmând să încaseze doar 10 milioane lei din 100 de milioane lei, fapt pentru care a şi votat împotrivă. La fel, chirografarii de rangul doi vor rămâne fără nici un leu. Acesta este motivul pentru care Complexul Energetic Oltenia (76 milioane lei) şi Unicom (44 milioane lei) au votat împotriva planului de reorganizare.

CET-ul s-ar putea uni la loc

Planul mai prevede şi restructurări "operaţionale" a activităţii companiei prin negocierea preţului la cărbunele cumpărat şi valorificarea unor bunuri nefolosite ale societăţii. O alternativă la această variantă prevede preluarea societăţii Electrocentrale în cadrul distribuitorului de energie termică Termoficare înfiinţat în iunie 2013.

CET-ul ar deveni astfel parte a unei societăţi "curate", care ar fi credibilă în faţa partenerilor de afaceri şi chiar ar putea atrage fonduri europene, lucru în prezent imposibil.