Doi bărbaţi din Bihor, condamnaţi definitiv la detenţie, au fost incluşi în ultimele săptămâni pe lista persoanelor urmărite general a Poliţiei Române.

Orădeanul Raul Claudiu Lăzuran (foto stânga), 26 ani, a fost condamnat definitiv în 2018, la o amendă penală de 3.000 lei pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului, amendă pe care, însă, nu a achitat-o şi, ca urmare, pe 18 august, în acest an, judecătorii i-au transformat-o în 150 de zile de închisoare. 

Tânărul nu a fost, însă, găsit de poliţişti pentru a fi încarcerat, motiv pentru care a fost dat în urmărire generală şi internaţională. 

Tot urmărit general e şi Pataki Ferencz Jozsef (foto dreapta), un bărbat în vârstă de 52 ani din Salonta, care a fost condamnat definitiv la Judecătoria Salonta, pe 27 iulie, în acest an, la 8 luni și 480 zile închisoare, pentru ameninţare, loviri şi distrugere. Bărbatul nu a fost prezent la niciunul dintre termenele de judecată ale procesului său şi, la fel ca Lăzuran, nu a fost găsit de poliţişti pentru a fi încarcerat.

Cei care pot oferi informații despre cei doi sunt rugați să sune la 112 sau să apeleze la cea mai apropiată secție de Poliție.

În total, 122 de persoane domiciliate în Bihor se află pe lista persoanelor urmărite a Poliţiei Române, care poate fi consultată pe site-ul oficial al instituţiei. Printre aceştia se numără şi celebrul fugar Rácz Atilla, care a plecat în Ungaria în 2015, ca să scape de cei 7 ani de detenţie la care a fost condamnat pentru o fraudă fiscală de 87 milioane lei.

Ulterior, anul trecut, afaceristul a fost condamnat la încă 5 ani de detenţie, sub acuza de constituire de grup criminal organizat, într-un dosar în care DIICOT îl acuză pe afacerist de o pagubă de 25 milioane lei în dauna bugetului public prin importarea a 5 milioane de tone de motorină, trecută în acte ca reziduuri petroliere, dar vândută la negru pe piaţă.

Printre cei mai vechi pe listă este Gheorghe Pop, cunoscut și sub apelativul de Ghiță Urechilă, pe numele căruia au fost emise 7 mandate de executare a pedepsei, fiind condamnat la 30 ani de detenţie pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi falsificare de monedă.

În perioada 1997-2000, acesta a emis mai multe file CEC fără acoperire către societăţi comerciale din Bihor, Timiş, Hunedoara, Bucureşti şi Arad, folosindu-se de identităţi false, pe baza cărora a cumpărat mărfuri de peste 1,5 milioane lei. Bărbatul a fost judecat în lipsă, însă a reuşit să dispară fără să fie găsit până azi.