UE ne dă, dar Guvernul Ponta ne bagă în traistă. Ca în fiecare an de la aderare, Uniunea Europeană alocă ţării României câte aproape 100 milioane euro (anul acesta 98 milioane euro) pentru susţinerea cu alimente a populaţiei care trăieşte sub limita sărăciei.

În 2013, la un an de guvernare Ponta, ajutorul alimentar de la UE (6 kg făină albă, 6 kg mălai, 800 gr paste făinoase, 4 litri ulei, 4 kg zahăr, 24 conserve) avea în România 2,8 milioane beneficiari. Anul acesta, la jumătatea mandatului aceluiaşi premier, care mai are o săptămână până să fie ales preşedinte sub lozinca "Mândri că suntem români", numărul beneficiarilor a crescut la 3,3 milioane.

În comparaţie cu 2013 sunt, aşadar, încă 500.000 români căzuţi în sub-sărăcie, iar asta într-un an în care autorităţile se laudă cu creştere economică, cu reducerea taxelor şi impozitelor, cu scăderea şomajului (tot statisticile, atât europene, cât deja şi cele naţionale indică fix viceversa!). Totuşi, înmulţirea săracilor e motiv să fim "mândri că suntem români", crede Guvernul, în speranţa că pomana nu va fi receptată de cei miluiţi ca semn al agravării situaţiei unei ţări care, la fel de oficial, are cel mai mic nivel de trai din UE.

Ce e nou, pe lângă răspândirea sărăciei? Că are loc într-un an electoral şi că ajutorul european e folosit pentru victoria în alegeri a celui mai mândru dintre români. Dacă în toţi ceilalţi ani de la aderare alimentele erau distribuite nevoiaşilor în două tranşe, primăvara şi la început de toamnă, conform regulii stabilite de UE, de data aceasta - în nesfârşita lăcomie după voturi - şeful Guvernului a amânat procedura până în pragul alegerilor. În plus, pentru prima oară, a şi spart încă 9,2 milioane lei pentru a tipări cupoane (aşa e în comunism, cu cartele şi cupoane) care să fie distribuite prin Poştă celor mai săraci alegători, cu precizarea că alimentele vor fi împărţite după scrutin. Morala (ciudat sună cuvântul referitor la un amoral ca el!): Ponta îţi dă, dar să-i dai şi tu votul dacă vrei să primeşti mălaiul!

Alt detaliu, poate întâmplător, poate nu, e că cele mai multe pachete vor ajunge la alegători din judeţe precum Dolj, Iaşi, Vaslui, Prahova şi Teleorman, care au un cert numitor comun: sunt conduse de baronii Partidului şi au totodată (logic, aş zice eu, tocmai din cauza asta) cei mai mulţi săraci.

După ce au răspândit, tot prin Poştă, mesajul că dacă îl vor alege pe singurul său contracandidat real se vor alege cu pensiile tăiate, Ponta comite încă o mizerie din fotoliul de premier, mituind cetăţenii cu banii altuia. În acest caz pe banii UE, dar celelalte pomeni vor fi achitate de la anul, fiţi siguri, de toţi contribuabilii, din taxe şi impozite.

Ce să mai zici, plin de lehamite, la perspectiva unui asemenea deznodământ? Eu aş aminti doar spusele Monei Muscă din 2004, când un alt arogant (dar mult mai inteligent) se pregătea să devină preşedinte: Mâncaţi-le mititeii, beţi-le berea, dar nu-i votaţi!