După ani şi ani în care a încălzit oraşul cu cărbune luat pe datorie, CET a ajuns la fundul sacului. În prag de iarnă, centrala este în imposibilitatea de a-şi mai procura combustibili.

"Nu avem lichidităţi şi nici nu putem lua alt credit, pentru că toate bunurile ne sunt deja girate", spune Dragoş Gligor, directorul general al Electrocentrale. Lovitura de graţie a venit săptămâna trecută, când furnizorul de cărbune Maestro Trading a cerut insolvenţa societăţii pentru datorii de 27 milioane lei!

Atenţie, insolvenţă!

CET se pregăteşte de faliment. Firma Maestro Trading, furnizorul de cărbune de la Voievozi, a cerut săptămâna trecută, fără avertisment prealabil, insolvenţa Electrocentrale. Maestro a mai depus la sfârşitul lunii septembrie o cerere de insolvenţă, dar pe 2 octombrie a retras-o, la insistenţele conducerii CET. Până la urmă, aflată la rându-i în insolvenţă, firma şi-a repetat demersul, chiar dacă declararea insolvenţei poate dura şi trei ani, vreme în care datornicul îşi stinge cu prioritate datoriile faţă de salariaţi, bugetul de stat, bănci şi abia apoi către ceilalţi debitori.

04 Gligor.jpg"Nu ştiu de ce s-au răzgândit. Pe ei nu îi avantajează cu nimic, dar pe noi ne încurcă enorm", spune Dragoş Gligor (foto), directorul Electrocentrale. Anunţarea insolvenţei CET a speriat şi alţi furnizori, care nu vor să vândă combustibil unei societăţi ce ar putea fi lipsită de posibilitatea plăţii datoriilor. Spre exemplu, la licitaţia pentru păcură programată pe 15 octombrie nu se anunţase până la sfârşitul săptămânii trecute niciun ofertant.

O lună de graţie...

Rămas fără bani şi fără posibilităţi de creditare, CET nu se poate aproviziona. "Sperăm că nu se joacă nimeni cu încălzirea oraşului şi vom primi un ajutor de la bugetul de stat", zice Gligor, punându-şi nădejdea în lobby-ul primarului Ilie Bolojan şi în eventualitatea ca bugetul local să acorde, în avans, subvenţia pentru încălzirea populaţiei.

În prezent, CET are un stoc de cărbune şi păcură pentru o lună de funcţionare şi nu are nicio şansă să îşi rezolve singur problema datoriilor. Pe lângă restanţa faţă de Maestro, mai datorează 37 milioane lei societăţii Unicom Tranzit Bucureşti, care i-a cărat cărbunele, 19 milioane Complexului Energetic Rovinari şi 8,5 milioane firmei Primarom, de la care a luat păcură.

Datoriile către cei patru furnizori se ridică la 91,5 milioane lei, echivalentul a 20 milioane euro. Iar asta în condiţiile în care are de recuperat de la asociaţiile de proprietari, agenţii economici şi orădenii de la case circa 10,2 milioane lei, adică nici 2,5 milioane euro!

Ameninţaţi cu frigul

Dacă până acum CET declanşa în fiecare toamnă o campanie de debranşări pentru a determina asociaţiile să-şi achite restanţele, anul acesta s-a abţinut. Nu de alta, dar le-a hăituit tot anul! Unele asociaţii au plătit, altele şi-au asumat angajamente de plată, altele au fost debranşate.

04 Tigan_1.jpg"Nu e plăcut pentru nimeni, dar dacă nu luăm astfel de măsuri riscăm ca întreg sistemul de termoficare să se prăbuşească", spune directorul de termoficare Daniel Ţigan (foto). Din cele 450 de asociaţii cu datorii, 27 au primit înştiinţări de debranşare şi e de aşteptat ca odată cu începerea furnizării căldurii numărul să crească în continuare.

Căldură în rate

Debranşarea este, însă, măsura extremă. Pentru a evita acumularea restanţelor, Electrocentrale oferă asociaţiilor posibilitatea achitării facturilor în rate. În intervalul noiembrie-martie, acestea pot achita doar 60% din valoarea facturilor, diferenţa urmând să fie stinsă pe timpul verii, când consumurile scad.

În ciuda avantajelor, din cele peste 700 de asociaţii din oraş, doar 72 au aplicat acest mecanism. Multe se feresc de plata liniară a încălzirii pe motiv că le e greu să ţină evidenţa separată a fiecărui locatar care a plătit 60% din facturi, pentru ca în vară să le factureze şi diferenţa. Situaţia e şi mai complicată de numărul mare de orădeni care se mută, îşi închiriază sau îşi vând apartamentele, şi deci nu pot fi găsiţi.

04 Bologa.jpg"Nu aşa trebuie făcut! Omul ar trebui să-şi achite întreţinerea integral sau în două-trei rate, iar asociaţia să plătească la CET doar 60% din factura primită. Aşa, asociaţia ar avea tot timpul garanţia că nu i se adună penalităţi din cauza restanţierilor care nu pot plăti facturi de 400-700 de lei", spune Vasile Bologa (foto), administratorul Asociaţiei Lacul Roşu.

Conducte la schimb

Până să se ocupe de sistarea serviciilor către rău-platnici, Electrocentrale are probleme să asigure continuitatea acestor servicii către cei care plătesc conştiincios. Anul acesta CET s-a confruntat cu nu mai puţin de şase avarii pe Magistrala I, care alimentează jumătate din Rogerius, plus zona Felix! Iarna trecută, mii de orădeni au rămas zile în şir fără căldură în case, la minus 17 grade Celsius, din cauza unei avarii la Punctul Termic 611. La fel s-a întâmplat şi în zona Ogorului, unde totuşi au fost afectaţi mai puţini consumatori.

Ca să prevină astfel de situaţii, peste vară toate reţelele au fost păstrate pline cu apă. Magistrala I a fost săpată şi peticită de zeci de ori, doar-doar va rezista la iarnă. În fond, e ultima iarnă în care se aşteaptă asemenea avarii. Primăria a scos deja la licitaţie înlocuirea a 17 kilometri de conducte şi, potrivit directorului de termoficare, dacă totul merge bine, lucrarea ar putea începe în circa două luni. Problema e însă că până atunci vin sărbătorile de iarnă şi gerul. Iar dacă magistrala va ceda din nou, de Crăciun orădenii îl vor întâmpina, ca-n comunism, pe... Moş Gerilă!


"În fiecare an am avut probleme la pornirea în noul sezon rece, dar parcă aşa greu ca anul ăsta nu a fost niciodată. Eu cred că până la urmă vom reuşi să pornim încălzirea şi să asigurăm căldura oraşului pe timpul iernii"

Dragoş Gligor


INTERVENŢII NON-STOP
5
avarii au loc zilnic pe reţelele îmbătrânite ale Electrocentrale


FACTURI RECORD
Arşi la buzunar

Conform normativelor legale, Electrocentrale poate porni termoficarea după ce trei nopţi consecutiv temperatura scade sub 10 grade Celsius. Anul trecut, CET a reluat încălzirea de ziua oraşului, dar acum termenul va fi amânat pentru că săptămâna aceasta se anunţă o uşoară încălzire.

În fond, nimeni nu se grăbeşte, pentru că orădenii vor avea de plătit iarna aceasta cele mai mari facturi. Judecând după experienţa din iarna trecută, oamenii vor avea costuri cu 210 lei mai mari pentru încălzirea unei garsoniere, cu 330 lei pentru un apartament cu 2 camere, 360 pentru unul cu 3 camere, respectiv 450 lei pentru 4 camere.

Pentru a sprijini familiile cu venituri mici, Administraţia Social Comunitară Oradea a comandat deja 10.000 de formulare pentru cererile de ajutoare de încălzire. Dacă plafoanele vor rămâne aceleaşi ca anul trecut, subvenţia va începe de la 5% din valoarea facturii pentru orădenii cu venituri între 615-786 lei, şi ar putea ajunge la 90% în cazul celor cu venituri sub 155 lei.