Pentru un copil care nu cunoaște din interior munca dintr-o stație de sortare, efortul de colectare separată a deșeurilor pare unul inutil. De ce să punem sticla în pubela verde sau hârtia și cartonul în sacul galben? Pe cine afectează dacă între flacoanele de suc strecor și puțin deșeu menajer?

La aceste întrebări pot găsi răspunsul elevii care fac o vizită într-o hală de sortare și văd cât de dificilă și importantă în același timp este munca la banda de separare.

AVE Bihor: selectezi corect și protejezi mediul!

Elevii unei școli din Săcueni au vizitat recent stația de sortare și transfer AVE Bihor din Marghita. Ei au participat la acțiune în cadrul „Săptămânii verzi”, o inițiativă educativă ce are loc în multe școli și are ca scop responsabilizarea elevilor în ceea ce privește protejarea mediului înconjurător și selectarea deșeurilor.

„Ni s-au prezentat fazele selectării separate în categorii diferite, chiar și plasticul, metalul. Copiii au fost încântați, în viața lor nu au văzut așa ceva. M-au întrebat dacă venim la adunat gunoaie. Le-am spus că nu, venim pentru că trebuie să învățăm să protejăm mediul”, a spus Szende Orban, profesoară la școala din Săcueni.

Vizita a început cu o prezentare a activităților care au loc în cadrul stației de transfer, iar elevii au fost purtați prin toate departamentele și sectoarele unității. Copiii au văzut astfel cum ajung mașinile de salubritate în stație, cum se descarcă deșeurile, cum ajung acestea să fie sortate de angajații AVE BIHOR și ce se întâmplă cu deșeurile care nu mai pot fi trimise la reciclare.

Joc-concurs cu premii

La finalul vizitei, elevii au fost provocați să participe și la un mic concurs cu întrebări și exemple practice despre cum se pre-colectează deșeurile și în care pubelă trebuie aruncate acestea. Câștigătorii au fost premiați și au plecat acasă cu biocompostoare, pământ de flori (obținut din deșeurile biodegradabile colectate de la populație) și pliante informative care conțin informații despre regulile de colectare separată acasă.

Prin aceste acțiuni dorim ca noile generații să fie inspectorii de mediu din propria lor gospodărie și să transmită informațiile primite despre cum se face colectarea deșeurilor acasă și la școală, deoarece „Schimbarea începe cu noi!”

AVE Bihor

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!