Paştele poate fi sărbătorit şi... lumeşte. La finalul acestei săptămâni, în Oradea va debuta o nouă ediţie a Târgului de Paşti, gândit astfel încât să "acopere" şi sărbătoarea catolicilor, şi pe cea a ortodocşilor.

Pe lângă expozanţi de tot soiul, în cadrul târgului vor fi organizate numeroase activităţi pentru vizitatorii mari şi mici, printre care ateliere de încondeiat ouă, de dulgherit şi de împletituri, o seară cu pricesne, întâlniri cu Iepuraşul de Paşte şi, în premieră, demonstraţii culinare de gătit mâncăruri "de Bihor".

Cetate

Târgul de Paşte se va desfăşura în cele două curţi ale Cetăţii Oradea în perioada 7-17 aprilie, fiind organizat de Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune (Visit Oradea), cu sprijinul Primăriei.

Pentru participanţi nu va fi tocmai comod să ajungă în zona fortăreţei, dat fiind că centrul civic este un şantier imens în această perioadă. Organizatorii propun, însă, rute alternative pentru pietoni, biciclişti, şoferi şi pentru cei care doresc să folosească mijloacele de transport în comun, rutele urmând să fie evidenţiate pe pagina de Facebook a Târgului de Paşti Oradea.

Cetatea, transmite APTOR, va fi îmbrăcată în decoruri de primăvară şi de Paşte şi va găzdui o mulţime de activităţi, în special pentru copii şi familii. "Ne vom bucura, cu mic, cu mare, de mâncăruri gustoase, spectacole culinare cu reţete tradiţionale, food trucks, produse locale, picturi pe faţă, labirintul iepuraşilor, activităţi pentru copii, ateliere educative, yoga, cadouri inspirate şi scenete de teatru", transmite APTOR.

Spectacolul bunătăţilor

Este pentru prima oară când, la Târgul de Paşte, se vor ţine demonstraţii de gătit mâncăruri bihorene. Prima este programată pe 10 aprilie, de la ora 18, cu un invitat special, chef-ul orădean Samuil Rus. Cea de-a doua se va ţine pe 15 aprilie, de la ora 12, fiind organizată de Asociaţia Szent László.

Programul ediţiei 2023 este bogat şi în ceea ce priveşte jocurile şi atelierele creative. "Copiii şi adolescenţii vor fi în centrul atenţiei, fiind aşteptaţi în fiecare zi a evenimentului cu ateliere de creaţie, tir cu arcul, spectacole de teatru şi magie, modelaj de baloane şi pictură pe faţă - una dintre activităţile lor preferate", transmite APTOR.

Încă din prima zi a târgului, adică de vineri, Iepuraşul le dă întâlnire copiilor în curtea Cetăţii, de la ora 15.30 şi apoi de la ora 19.30. El se va plimba cu micuţii printr-un labirint anume amenajat pentru ei. Tot pentru ei şi tot vineri vor fi organizate plimbări cu o caleaşcă trasă de o măgăriţă şi prezentate spectacole de teatru: "Şoricelul stângaci", al trupei maghiare Liliput, şi "Matemagica", adus de actorul orădean Şerban Borda.

Şi pricesne, şi "colţ al vinurilor"

Încă din primul weekend, dar şi în celelalte zile ale târgului, sunt programate ateliere de încondeiat ouă, de dulgherit şi de împletituri, toate realizate în colaborare cu Centrul Judeţean de Cultură Bihor. De asemenea, pictorul Horea Sălăgean va ţine câteva ateliere de pictură.

Nici adulţii n-au fost uitaţi. În Cetate va fi amenajat un wine corner, unde vor putea fi cumpărate şi savurate vinuri alese, se vor ţine ateliere de yoga, precum şi o prezentare de modă intitulată Folk-a-portér şi semnată de Cristina Breteanu, în colaborare cu atelierul de porturi populare Zsuzska Folksufnija. Aceasta este plănuită pentru 12 aprilie, de la ora 18.15.

În duminica Floriilor (9 aprilie, ora 16), vizitatorii vor putea să asculte un concert cu pricesne adus de Ansamblul artistic Codrenii Bihorului, din Roşia, alături de Ioana Urs şi Lavinia Chifor. Programul complet al activităţilor programate la ediţia 2023 a Târgului de Paşti Oradea a fost publicat pe www.targuldepastioradea.ro.

Cu produse tradiţionale

În cadrul evenimentului vor fi deschise 15 căsuţe cu diferite oferte: produse apicole, lapte de măgăriţă, ciocolată de casă, decoraţiuni specifice sărbătorii, alte obiecte handmade etc.

De asemenea, în cele două curţi ale fortăreţei vor fi instalate 27 de truck-uri cu mâncare, vinuri, bere, cafea, cozonac secuiesc (kürtőskalács), dulciuri, precum şi cu produse tradiţionale din Bihor, care vor fi vândute inclusiv în autorulotele achiziţionate anume în acest scop de Consiliul Judeţean.

Oferta se anunţă, aşadar, bogată pentru primul mare târg al anului...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!