PSD se poartă ca şi cum încă dinainte de Hristos ar avea primar la Oradea, iar în campanie nu trebuie decât să-l ferească de atacuri pentru a-i conserva uriaşul avantaj. Cam asta înţeleg din stilul conspirativ în care pesediştii şi-au anunţat marţea trecută Jokerul la cea mai importantă demnitate pusă în joc pe 5 iunie, cea de edil-şef al capitalei de judeţ.

Redacţiile orădene au fost anunţate printr-un comunicat plin de rumeguş că "întrunit în şedinţă extraordinară, Comitetul Executiv al Organizaţiei Municipale a aprobat propunerea ca Ionel Ghib să fie candidatul partidului pentru funcţia de primar al municipiului Oradea", citându-l apoi pe şeful PSD Bihor, Ioan Mang, cum că, "potrivit sondajului efectuat la comanda partidului, Ionel Ghib este candidatul care va pune capăt modului arogant şi discreţionar de conducere a oraşului practicat de actualul primar". Pam-pam!

PSD a pornit cu stângul. Frica de a nu-şi expune candidatul arată că nici măcar pesediştii nu cred în capacitatea acestuia de a păşi fără rotobil. Altfel, de ce nu i-au "deconspirat" nici măcar informaţiile biografice elementare: vârstă, baştină, confesiune, studii, stare civilă, cazier, ocupaţie, vechime în partid, experienţă politică etc.? Noroc cu Goagăl, vorba lui Vanghelie (dar nici pe net nu afli decât că sponsorizează echipa de polo) şi, mai ales, cu un jurnalist săritor căruia Ghib i s-a confesat, declarând că, deşi are bani pe el, nu i-a spart pe-o diplomă.

Falsa "comunicare" a pesediştilor ascunde rezultatele sondajului de tip hocus-pocus care a făcut Nr. 1 dintr-un anonim în faţa altor şase zmei cu care Mang se lăuda până mai ieri: prefectul Claudiu Pop, ex-pedelista Adelina Coste, şeful AJOFM Bekesi Csaba şi cel al AJPIS Felix Cozma, universitarul Ioan Gheorghe Ţară şi omul de afaceri Eduard Debelka. Chiar toţi sunt sub Ghib? Dacă-i aşa, cum de revelaţia s-a produs aşa târziu?

Ziua de miercuri a trecut ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat, joi candidatul s-a iţit şi pe Facebook, iar vineri, când boşii PSD au făcut conferinţă de presă, jurnaliştii sperau că îl vor cunoaşte, în sfârşit, pe candidat. Când-colo, fîs! Eterna şi tot mai fascinanta Adelina Coste le-a promis-o "pe curând", încât întrebarea e dacă nu cumva omul abia buchiseşte cum e cu organigrama Primăriei, cu legea administraţiei şi cu cea a finanţelor publice locale, cu programele de finanţare europene, cu bugetul oraşului, cu proiectele în derulare, pe scurt învaţă să facă "bastonaşele" şi "cerculeţele" fără de care nu poate desluşi "abecedarul" trebilor municipale.

Până îl vom vedea cu temele făcute, să notăm că PSD a scos nu din joben, ca un scamator sclipitor, ci din basca proletară, un iepuraş cu care ar putea pierde mai răsunător decât în 2008, când alt candidat-surpriză, Dan Matei, smulgea 3% din voturile orădenilor. La fel ca acesta, Ghib - care în "civilie" poate o fi un tip la locul lui - vine de nicăieri şi merge spre niciunde. Atâta doar că trage după el un ditamai partidul, interesat de cheltuielile electorale, nu şi de decontul de după...

UPDATE

Luni după amiază, Ionel Ghib a anunţat că îşi retrage candidatura, iar câteva ore mai târziu, candidata PSD la Primăria Oradea a fost desemnată Adelina Coste.