În nopțile de 12/13 și 13/14 august vor putea fi observate cele mai multe Perseide pe cer, spun specialiștii de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, care au publicat sâmbătă sfaturi pentru cei care vor să admire spectaculosul curent de meteori.

„Dacă doriți să vedeți meteorii din curentul Perseide trebuie să faceți un singur lucru: ieșiți în afara orașelor și priviți comod cerul cu ochiul liber, timp de minim o oră, preferabil după miezul nopții. Nu aveți nevoie de telescoape, binocluri sau telefoane”, au transmis aceștia. 

Într-un anunț anterior, reprezentanții Observatorului Astronomic au dat detalii despre Perseide, precizând că nu este vorba în niciun caz despre vreo ploaie de stele.

Perseidele sunt de fapt un roi de meteori. „Dâra luminoasă de pe cer este lăsată de o particulă sub 1 mm diametru care aprinde aerul, când intră în atmosfera Pământului. Pentru o fracțiune de secundă, vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numește meteoroid, iar pietroiul care uneori cade pe Pământ se numește meteorit” - se arată în materialul publicat de Observatorul Astronomic din București. 

Tot acolo se precizează că „cea mai bună perioadă de observare este după miezul nopții, până dimineața. Orice meteor a cărui traiectorie inversă ajunge în constelația Cassiopeia (între Cassiopeia și Perseu) este o «perseidă»”. 

Fenomenele astronomice se urmăresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de lumini parazite. „Cel mai bun este un loc la țară sau la munte. Este bun și un loc de observații aflat la marginea orașelor mari. Cei care vor observa din zonele cu cer curat vor putea vedea maximum 100 de meteori pe oră. Cei din orașe vor vedea 10-20 de meteori pe oră”, se arată în materialul publicat pe astro-urseanu.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!