Luni, la ora 13 fix, aşa cum era programat, a avut loc prima reuniune a noului Consiliu Judeţean Bihor, cu participare restrânsă din cauza pandemiei şi de o manieră ceremonioasă, participanţii stând în picioare pe aproape toată durata desfăşurării ei.

Noul preşedinte Ilie Bolojan a depus jurământul după consilieri, anunţând că va "presta" exact cum spune textul acestuia. De altfel, a şi repetat că va depolitiza activitatea CJ şi-i va eficientiza activitatea.

Format restrâns

Nu mai mult de 30 de persoane au format, luni, asistenţa la prima reuniune, de constituire, a noului CJ Bihor, între care funcţionari ai instituţiei, dar şi fostul preşedinte Pasztor Sandor, directorul Filarmonicii de Stat, Meleg Vilmos, ori directoarea DGASPC, Camelia Gaciu.

Au participat, de asemenea, şi câţiva dintre foştii colaboratori ai noului preşedinte Ilie Bolojan din cei 12 ani în care a condus Primăria Oradea, cum ar fi consilierul Zatyko Gyula, şeful APTOR, Mihai Jurca, cele două secretare de la cabinetul de edil şef, precum şi primarul proaspăt instalat în funcţie cu două ore în urmă, Florin Birta.

De notat că, spre deosebire de anii anteriori, la ceremonia de luni nu a fost prezent niciun parlamentar şi niciun şef de instituţii deconcentrate ale Guvernului din judeţ.

Trei grupuri

La masa "de prezidiu" au stat, iniţial, doar secretarul judeţului, Carmen Soltănel, care a explicat procedurile ce urmau să fie îndeplinite, şi prefectul judeţului, Dumitru Ţiplea, cel care convocase prin ordin şedinţa de constituire.

Imediat după intonarea Imnului de Stat, acesta a şi dat citire ordinului, iar secretarul judeţului a prezentat Încheierea din 16 octombrie prin care Tribunalul Bihor a validat mandatele consilierilor aleşi pe 27 septembrie, în ordinea numărului de voturi primite de fiecare partid şi, implicit, a mărimii grupurilor de consilieri.

Astfel, din partea PNL au fost validați, pe lângă Ilie Bolojan – care, fiind ales preşedinte, a renunţat la mandatul de consilier – 22 de reprezentanţi aleşi: Mircea Mălan, Călin Gal, Carmen Pantiş, Ionel Avrigeanu, Gheorghe Neag, Marcela Prada, Kiss Janos, Dorin Boca, Luca Pavel, Dan Bodea, Florian Ciora, Anca Grama, Călin Morar, Mihai Toderici, Julien Mateiaş, Constantin Neniu, Teodor Suciu, Petru Mlendea, Lucian Popuş, Dorin Plaştin şi Bogdan Hodişan.

Grupul consilierilor judeţeni UDMR va avea 6 membri, cu unul mai puţin decât în ultimii patru ani: Szoboszloi Gaspar Istvan, Borsi Lorand, Boda Gergely şi Grim Andras. Senatorul Cseke Attila, care a deschis lista de candidaţi a acestui partid, a renunțat la mandat, urmând ca în locul lui să fie validat un supleant.

Şi grupul PSD va avea tot 6 membri: Ioan Mang, David Sergiu, Florian Oros, Felix Cozma, Ciprian Anta şi Bujor Chirilă.

"Aşa să îmi ajute Dumnezeu!"

Toţi consilierii judeţeni validaţi au rostit pe rând jurământul, de data asta în ordine alfabetică, primul fiind PSD-istul Ciprian Anta, iar ultimul liberalul Mihai Toderici, timp în care, la cererea secretarului judeţului, întreaga audienţă a stat în picioare: "Jur să respect Constituţia şi legile ţării şi să fac tot ce stă în puterile şi în priceperea mea pentru binele locuitorilor judeţului Bihor. Aşa să îmi ajute Dumnezeu! ".

După ce prefectul Dumitru Ţiplea a constatat oficial că sunt îndeplinite condiţiile formale şi a declarat legal constituit noul CJ, a fost rândul noului preşedinte, Ilie Bolojan, să depună jurământul oficial, la finalul căruia secretarul judeţului a precizat că acesta îşi poate prelua atribuţiile oficial. 

Tare, răspicat şi scurt

De altfel, momentul a fost marcat şi formal, prin faptul că Bolojan a fost invitat la prezidarea şedinţei instituţiei pe care urmează s-o conducă în următorii patru ani.

Într-un scurt discurs, pe care la fel ca jurământul l-a rostit tare şi răspicat, Bolojan a ţinut să le mulţumească încă o dată orădenilor pentru onoarea de a-l fi ales de trei ori primar, "echipei din Primărie" şi bihorenilor care i-au acordat votul pe 27 septembrie.

"Acest vot mă onorează şi îmi aduce o mare responsabilitate, aşa încât în anii următori să schimbăm şi faţa judeţului Bihor", a spus noul preşedinte al CJ, adăugând că "din punctul meu de vedere, voi încerca, aşa cum spune jurământul, să fac tot ce stă în puterile mele pentru a pune în practică programul cu care m-am prezentat în campanie". 

Urgenţele: pandemia şi restructurarea CJ

În ce priveşte primele sale obiective, Bolojan a enunţat măsurile pentru limitarea efectelor pandemiei, în cooperare cu celelalte instituţii, precum şi restructurarea Consiliului Judeţean, aşa cum a spus şi în campanie.

"În perioada imediat următoare, trebuie să vedem ce putem face, împreună cu Instituţia Prefectului, cu Primăria Oradea şi cu celelalte autorităţi, aşa încât pandemia în Bihor să nu aibă efecte distrugătoare, atât din punct de vedere al sănătăţii, cât şi economice", a spus Bolojan, făcând un apel ca "fiecare cetăţean să facă ceea ce depinde de noi" în acest sens, adică să respecte cele trei reguli: purtarea măştii de protecţie, evitarea aglomeraţiilor şi menţinerea igienei.

De asemenea, Bolojan a spus că "vor urma rectificări de buget", deoarece sunt "probleme cu plata salariilor la unele instituţii subordonate CJ", dar şi că va reorganiza această instituţie pentru a o eficientiza, aşa încât CJ "să fie în serviciul bihorenilor şi nu invers".

UDMR ar fi vrut vice

La finalul scurtului discurs, Bolojan a precizat că şi convoacă deja două şedinţe "de îndată", prima pentru a avea loc formarea comisiilor de specialitate ale noului CJ şi respectiv pentru alegerea celor doi viitori vicepreşedinţi, în această ordine. Identitatea acestora era, de altfel, cunoscută: Mircea Mălan, fost viceprimar al Oradiei, şi Călin Gal, fost consilier judeţean şi în legislatura 2016-2020.

În cea de-a doua şedinţă convocată de îndată, în calitate de lider al grupului de consilieri PNL, la fel cum a fost şi în ultimii patru ani, Ionel Avrigeanu a îndeplinit formalitatea de a anunţa cele două propuneri asumate de liberali, dar – surpriză – cu toate că nu aveau nicio şansă, UDMR-iştii au anunţat şi ei că propun un reprezentant al propriului partid care să fie votat pentru funcţia de vicepreşedinte.

Este vorba despre Borsi Imre Lorant, cel care a şi anunţat propunerea şi care, de altfel, va fi liderul grupului de consilieri UDMR în următorii patru ani. De notat că până la 1 octombrie acesta a fost angajat al CJ Bihor, demisionând pentru că nu putea deţine, legal, ambele calităţi, de funcţionar şi de ales.

Noii vicepreședinți: Gal și Mălan

După circa 10 minute, timp în care fiecare consilier a votat în secret, în cabina anume amenajată în sala mare de consiliu, comisia de numărare a anunţat rezultatul, de altfel previzibil.

Călin Gal, aflat la al doilea mandat de consilier judeţean, a întrunit 22 de voturi pentru, doar 6 contra şi 5 abţineri (cel mai probabil ale reprezentanţilor PSD), în timp ce fostul viceprimar Mircea Mălan devine vicepreşedinte al CJ cu 27 de voturi pentru, unul singur contra şi 5 abţineri (se pare că ale PSD-iştilor).

Propunerea UDMR, Borsi Imre Lorant, a întrunit doar 5 voturi pentru (ale propriilor colegi şi al său), 23 de voturi contra (ale liberalilor şi al unuia dintre aleşii PSD) şi 5 abţineri (ale consilierilor pesedişti).

Video: Paul Lelea!