Cine a greşit va plăti! Cel puţin aşa promite primarul Ilie Bolojan, care a declarat din nou, vineri, într-o conferință de presă, că la finalul lucrărilor de reabilitare a dealului Ciuperca, după alunecările de teren de anul trecut, municipalitatea se va îndrepta împotriva celor vinovaţi pentru recuperarea pagubelor.

"Când se vor termina lucrările de consolidare, un studiu de fezabilitate va stabili care este suma necesară pentru aducerea grădinii publice la starea iniţială. Atunci, ori pun ei (n.r. executanţii lucrărilor) banii, ori declanşăm o procedură de recuperare", a declarat Bolojan.

Edilul a afirmat că suma de recuperat va putea fi estimată peste circa două luni, la finalul lucrărilor de consolidare. "Ştim ce materiale s-au recuperat, rămâne doar de văzut ce vom mai avea de făcut. Pentru ceea ce s-a distrus trebuie să recuperăm banii de la cei responsabili", a spus primarul.

Bolojan a spus că, în cazul în care municipalitatea nu va ajunge la o înţelegere cu executanţii, recuperarea pagubelor va fi un demers de durată. "Probabil vor fi nişte procese", a zis edilul.

"Am vrut să fim acoperiţi"

Edilul şi-a reluat asigurările că municipalitatea nu va rămâne în pagubă în contextul în care a fost întrebat de BIHOREANUL care este motivul pentru care Consiliul Local a suplimentat joi, cu un milion de lei, bugetul alocat investiţiilor, valoarea lor ajungând la 2,2 milioane lei.

Primarul a declarat că există posibilitatea ca lucrările să nu fie atât de costisitoare. "Am vrut să fim acoperiţi şi am alocat banii ca să nu fim nevoiţi să facem alte rectificări bugetare. Studiul de fezabilitate prevede două rânduri de piloţi de susţinere, dar asta nu înseamnă că aceştia se vor şi realiza", a spus edilul.

Bolojan a afirmat că, odată realizat primul rând de piloţi foraţi, dispuşi în rând la o adâncime de 12 metri, municipalitatea va cere o experiză pentru a vedea dacă se justifică investiţia în cel de al doilea rând de stâlpi de beton.

Potrivit edilului, lucrările de desecare demarate în faza de intervenţiilor de urgenţă a ridicat stabilitatea dealului prin evacuarea apelor subterane iar cel de al doilea rând de piloni s-ar putea să nu mai fie necesar.

Din banii orădenilor

Lucrările de consolidare şi reabilitare a dealului Ciuperca au fost împărţite în trei faze distincte, care vizează intervenţiile de urgenţă şi construirea primului şi celui de al doilea rând de piloţi foraţi pentru stabilizarea versantului.

Potrivit indicatorilor tehnico-economici, aprobaţi de Consiliul Local în luna martie, valoarea totală a lucrărilor de consolidare se ridică la 1,6 milioane lei, echivalentul a 1,9 milione lei cu TVA.

La această sumă se mai adaugă studii, expertize şi servicii în valoare de circa 350.000 lei necesare pentru execuţia lucrărilor. Printre acestea se numără expertiza cu privire la cauzele alunecărilor de teren realizată de specialişti ai Universităţii Tehnice Timişoara, lucrările de proiectare făcute de firma Planar Serv, diriginţia de şantier asigurată de firma General Standard şi monitorizarea stabilităţii versantului timp de trei ani, asigurată de Universitatea Oradea.

"Din totalul de 2,2 milioane lei necesari pentru refacerea dealului Ciuperca, în luna martie, la votarea bugetului local s-a alocat doar 1,2 milioane lei. Acesta este motivul pentru care am cerut încă un milion de lei la rectificarea de buget de joi", a explicat pentru BIHOREANUL, şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, Marius Moş.

La vale

Grădina publică Ciuperca, investiţie în valoare de 1,9 milioane euro finanţată din bani europeni, a fost distrusă în urma alunecărilor de teren din noiembrie 2016.

Pământul desprins din versant a distrus, printre altele, cascada de la baza punctului de alimentaţie publică, un punct de belvedere, amfiteatrul şi mai multe ziduri de piatră.

Lucrarea a fost executată de constructorul Abed Nego după un proiect al firmei Poliart şi are un termen de garanţie de 5 ani.