Primarul Ilie Bolojan susţine în continuare necesitatea instituirii zonei unitare de termoficare în care să poată opera exclusiv Electrocentrale, deşi Consiliul Concurenţei a dat aviz negativ proiectului de Hotărâre de Consiliu Local. "Nu este nimic ilegal în ceea ce am vrut să facem noi. Exită o hotărâre de Consiliu Local mai veche prin care se prevede instituirea zonei unitare, iar prin noua hotărâre noi am vrut să restrângem zona şi să o definim mai precis", a spus primarul marţi în cadrul unei conferinţe de presă.

Şeful executivului local pune avizul negativ dat de Consiliul Concurenţei proiectului de hotărâre pe seama apropierii campaniei electorale. "Aşa e sezonul preelectoral, totul se reclamă, nimic nu este bine", a spus primarul. Bolojan a afirmat că, în plus, la baza avizului negativ au stat şi "misivele trimise de nişte binevoitori" care acuzau Electrocentrale de monopol, refuzând, însă, să nominalizeze "binevoitorii".

"La Craiova a fost adoptată o hotărâre similară"

Ilie Bolojan a spus că nu va introduce proiectul de hotărâre în Consiliul Local decât după ce va lămuri toate problemele de legalitate cu Consiliul Concurenţei. "Întrebarea care se pune este dacă aceeaşi lege se aplică în toată România, pentru că la Craiova a fost adoptată o hotărâre similară şi acolo nu au fost probleme", a zis primarul.

Edilul a insistat asupra faptului că în întreaga ţară serviciile publice au o poziţie de monopol, indiferent că este vorba de furnizarea de apă sau transportul public. Mai mult, Bolojan a arătat că inclusiv organismele comunitare au condiţionat acordarea finanţării pentru proiectul Aparegio, în valoare totală de 103 milioane de euro, de existenţa unui singur operator. "După logica folosită de Consiliul Concurenţei, Compania de Apă Oradea nu are niciun drept să opereze pentru că nu are concurenţă, ori Uniunea Europeană ne-a impus în mod clar să existe un singur operator", a spus primarul.

Modernizarea CET-ului continuă

Ilie Bolojan a subliniat că avizul negativ dat de Consiliul Concurenţei pe marginea proiectului de hotărâre privind instituirea zonelor unitare precum şi retragerea licenţei Electrocentrale de către ANRSC nu vor bloca proiectul de reabilitare a CET-ului şi reţelelor de termoficare în valoare totală de peste 95 milioane de euro contractat din fonduri europene.

"Am primit acordul Comisiei Europene pentru continuarea proiectului", a spus Bolojan.

Primarul a afirmat că în cursul lunii aprilie va fi anunţată licitaţia pentru demolarea clădirilor din curtea Electrocentrale pe amplasamentul cărora va fi construită noua centrală precum şi cea privind înlocuirea magistralelor I şi III. "Trebuie să ne mişcăm repede pentru că la magistrale nu putem lucra decât în intervalul mai - octombrie, în afara sezonului rece", a spus primarul. Edilul a spus că de-a lungul verii aprovizionarea cu apă caldă a locuinţelor orădenilor afectaţi de lucrări se va face cu ajutorul unei centrale mobile, după modelul german.