Adept al eficienței, președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a afirmat miercuri, într-o intervenție live la televiziunea Digi24, că o soluție pentru scăderea cheltuielilor în sectorul public ar putea fi reducerea numărului de angajați, dat fiind că „în multe instituții ale statului român, personalul este supradimensionat”. 

„La Consiliul Județean Bihor am concediat la început de mandat 50% din colegi, pentru că nu aveau de lucru, aceasta este realitatea. Ce s-a constatat? Suntem, totuși, la doi ani și jumătate și noi ne derulăm proiectele fără probleme, dimpotrivă ne-am crescut mult numărul de proiecte și nu s-a prăbușit CJ Bihor, care are în momentul de față 89 de angajați, inclusiv cei care suntem în funcția de președinte sau de vicepreședinte, și economiile au fost de 6 milioane de euro pe an. Gândiți-vă că astfel de economii se pot face și în alte locuri, iar dacă se face o analiză a cheltuielilor administrației la nivel central, acolo economiile pot fi mult mai mari”, a afirmat Ilie Bolojan la Digi24, într-un buletin de știri în care se discuta despre măsurile care ar putea fi luate inclusiv la nivelul comunelor din România. 

Ulterior, în emisiunea de seară a lui Cosmin Prelipceanu, șeful CJ Bihor a reiterat că numărul de angajați ar putea fi redus în multe instituții ale statului și că economia privată ar putea să-i preia, pentru că în companii e deficit de angajați. „Este o evidență care nu poate fi contestată că, în multe instituții ale statului român, personalul este supradimensionat. Dacă vă apucați să întrebați angajații Autorității Electorale Permanente, de exemplu, ce au făcut în ultimii doi ani, între 5 și 10 angajați per județ în România s-ar putea să le fie greu să completeze o fișă de activitate”, a spus Bolojan.

Președintele CJ a spus că, prin reduceri, ar fi stimulate și competența și „o altă abordare în serviciul cetățeanului”. „Analizând obiectiv fiecare instituție, cred că reducerea de personal excedentar ar fi o soluție bună. Pe de o parte, economia privată în aproape toate marile orașe unde sunt concentrate și instituțiile publice are un deficit de locuri de muncă și piața privată, în acest moment, ar putea prelua acești angajați. Pe de altă parte, cheltuielile ar scădea. Nu în ultimul rând, în interiorul institițiilor publice, competența, munca și o altă abordare în serviciul cetățenilor ar fi stimulate”, a explicat Ilie Bolojan la Digi24.

Politicianul bihorean a spus că „unii se pensionează în mod evident prea repede” în România. „Apare lipsa de coeziune socială, pentru că unii au pensii foarte rapide și foarte mari, în timp ce alții lucrează din greu în companiile private din România și vă dați seama ce încredere în sectorul public au acești oameni, care de fapt duc România în spate”, a avertizat Bolojan.

Liderul PNL Bihor a mai spus la Digi24 că „actuala coaliție ar face o mare eroare să nu profite de faptul că stânga și dreapta sunt în guvernare și au legitimitatea să corecteze aceste acumulări cronice negative pentru țara noastră”. 

Liderii de la nivel central discută în ultimele zile despre soluții de reducere a deficitului bugetar din România, vorbindu-se chiar despre reducerea salariilor în sectorul public.

Ministrul bihorean al fondurilor europene, Marcel Boloş, a declarat, în premieră, că pentru echilibrarea bugetului şi respectarea sarcinilor asumate prin PNRR, guvernul ar putea revizui salariile bugetarilor sau ar putea chiar să reducă numărul acestora. Premierul Nicolae Ciucă şi ministrul Muncii, Marius Budăi, îl contrazic.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!