Electrocentrale mai are încă şanse să scape de penalităţile Comisiei Europene. Primarul Ilie Bolojan a anunţat vineri, în urma unei întâlniri avute în Capitală cu ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Attila Korodi, că - în ciuda declaraţiilor făcute de acesta marţi la Oradea - Electrocentrale nu a fost amendată cu 33 milioane euro pentru depunerea cu întârziere a certificatelor de CO2. "Nu există o asemenea amendă!", a susţinut edilul.

Bolojan a reluat firul evenimentelor din 2013 şi a arătat că, deşi Electrocentrale trebuia să depună până la sfârşitul lunii aprilie, la Registrul European, certificatele de CO2 cumpărate, înregistrarea s-a făcut abia pe 2 mai, din cauza faptului că acestea trebuiau verificate, iar prima zi din luna mai a fost nelucrătoare. Totuşi, CET-ul nu a fost niciodată înştiinţat că va fi amendat.

Probleme de comunicare

"Între Ministerul Mediului şi Electrocentrale a existat o corespondenţă, pentru lămurirea situaţiei, până la mijlocul lunii mai 2013. În august, reprezentanţii societăţii au fost chemaţi la o şedinţă la Bucureşti unde au fost criticaţi şi li s-a spus "să nu se mai întâmple", dar în tot acest interval de timp nu a existat nicio adresă din care să rezulte că societatea urma să fie amendată", a declarat Bolojan.

Mai mult, tot fără a înştiinţa Electrocentrale, pe 12 martie 2014, Ministerul Mediului a informat Administraţia Fondului de Mediu, instituţia abilitată să aplice amenzi, că mai multe societăţi nu s-au conformat obligaţiei de a depune aceste certificate, iar într-un paragraf separat se menţionează că Electrocentrale s-a conformat, chiar dacă cu întârziere.

"Administraţia Fondului de Mediu va decide dacă suntem pasibili de amendă. Celelalte entităţi nu s-au conformat nici astăzi, în vreme ce noi ne-am conformat încă de atunci. Din punctul nostru de vedere, ne-am manifestat buna credinţă şi trebuia să fim informaţi din timp cu privire la faptul că avem probleme. Ministerul Korodi a spus că va verifica situaţia şi, dacă este aşa, nu este în regulă", a declarat Bolojan.

Marţea viitoare, după ce ministrul se va fi documentat, primarul se va întâlni din nou cu Attila Korodi, pentru a discuta situaţia Electrocentrale. "Ministerul Mediului nu a făcut ceea ce trebuia să facă pentru a ne informa din timp că există o problemă, fapt pentru care va trebui să îşi asume răspunderea", a spus primarul.

Ameninţarea falimentului

În ciuda evidentei probleme de comunicare între Ministerul Mediului şi Electrocentrale, Ilie Bolojan nu poate nega totuşi detaliul că societatea de termoficare a depus cu întârziere certificatele de CO2.

"Varianta bună este ca Ministerul Mediului şi Administraţia Fondului de Mediu să constate că Electrocentrale s-a conformat. Varianta proastă, dacă suntem mai catolici decât Papa, este ca societatea să fie sancţionată. În acest caz, amenda se va adăuga la datoria pe care societatea o are de plătit şi va intra în faliment", a declarat Bolojan.

Primarul a mai afirmat că, având în vedere cuantumul amenzii, este exclus ca Electrocentrale să o poată plăti, după toate probabilităţile aceasta trebuind să fie suportată de Statul Român. CET-ul a intrat în insolvenţă în august 2013, iar în prezent se află în reorganizare.