Primăria Oradea şi Prefectura Bihor sunt în război deschis. Primarul Ilie Bolojan l-a acuzat în conferinţa de presă de marţi pe prefectul Gavrilă Ghilea că în mod deliberat pune beţe în roate municipalităţii.

"Instituţia Prefectului încearcă să se agaţe de nişte lucruri pentru a avea ce arăta în conferinţe de presă", a replicat primarul, după ce, săptămâna trecută, prefectul a anunţat că va ataca în contencios administrativ trei Hotărâri ale Consiliului Local Oradea. Bolojan a mai spus că anunţul lui Ghilea nu demonstrează decât că "cineva dorea să se bage în seamă".

Prefectul Gavrilă Ghilea a apreciat ca nelegală hotărârea privind instituirea taxei de ordine publică pentru toţi comercianţii care vând alcool după ora 23, hotărârea privind cuantumul alocaţiei pentru copiii din grădiniţele cu program prelungit şi, de asemenea, a spus că Regia Autonomă a Pieţelor Agrement şi Salubritate (RAPAS) nu putea majora chiriile comercianţilor din piaţa Decebal decât dacă ar fi existat o Hotărâre de Consiliu Local în acest sens.

Prefectul "ţine" cu beţivii

Primarul Ilie Bolojan a demontat pe rând acuzaţiile prefectului şi a afirmat că Gavrilă Ghilea a aşteptat în mod deliberat trei luni de zile înainte de a declanşa discuţiile pe marginea taxei speciale de ordine publică, astfel încât să împiedice intrarea ei în vigoare.

"Am trimis Hotărârea la Prefectură încă din septembrie. Ştiind că este vorba de o Hotărâre importantă, prefectul nu face nimic o lună, două, trei, iar după turul doi al alegerilor prezidenţiale ne informează că sunt nişte probleme", a spus primarul.

Ilie Bolojan a arătat că la solicitarea prefectului Ghilea, Consiliul Local a revenit asupra actului normativ incriminat în şedinţa din luna decembrie şi a precizat în mod expres în textul hotărârii că din taxa colectată municipalitatea va contracta servicii suplimentare de salubritate, iluminat şi ordine publică, lucru care va fi tot în folosul comercianţilor.

Acest lucru nu l-a mulţumit însă pe prefect, care a afirmat că suprataxarea ABC-urilor care vând alcool după ora 23 nu este corectă.

Bolojan şi-a susţinut în continuare poziţia. "Consumul mare de alcool înseamnă mai mulţi oameni beţi, mai mulţi oameni beţi înseamnă mai multă murdărie, iar instituţia Prefectului a decis să apere tocmai această categorie", a zis primarul. Bolojan a subliniat că "în mod evident acţiunea Prefecturii este premeditată şi gândită să tergiverseze aplicarea unor măsuri care nu ar fi decât în interesul orădeanului".

Ghilea, prea mic pentru Bolojan

În ceea ce priveşte Hotărârea privind cuantumul alocaţiei pentru copiii din grădiniţele cu program prelungit, Bolojan a spus că atâta vreme cât nu a fost atacată de Prefectură în Contenciosul Administrativ rămâne în vigoare. "A fost atacată în Contencios? Înţelegeţi că noi nu am primit niciun document scris în acest sens de la Prefectură?", a întrebat retoric primarul.

Bolojan a dat de înţeles că instituţia prefectului nu a atacat hotărârea pentru că, de fapt, nu are argumente.

Referitor la majorarea taxelor comercianţilor din Piaţa Decebal, primarul a spus că în anul 2006 Consiliul Local a adoptat o hotărâre prin care, printre altele, precizează clar că "aprobarea preţurilor şi tarifelor se va face anual de către Consiliul de Administraţie al RAPAS".

Bolojan a catalogat intervenţia prefectului drept "un fâs" şi a menţionat că au fost majorate doar chiriile celor care vând în chioşcuri, deoarece "preţul chiriei celor din chioşcuri era mai mic decât preţul chiriei al celor care vând în frig, la mese, ceea ce nu era normal".

În încheierea intervenţiei sale, Ilie Bolojan a spus că toate obiecţiunile prefectului le-a aflat din presă şi nu în mod oficial, aşa cum ar fi fost normal, fapt pentru care le va trata ca atare. "Nu vreau să intru într-o polemică pentru că aş ridica ştacheta unora care nu merită", a spus Ilie Bolojan, cu trimitere la prefectul Gavrilă Ghilea.