Oradea se va înfrăţi cu o localitate din Republica Moldova! Anunţul a fost făcut marţi, de primarul Ilie Bolojan, în cadrul momentului festiv dedicat împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România pe 27 martie 1918 care a deschis şedinţa ordinară de marţi a Consiliului Local.

"Îmi propun ca primar ca anul acesta să ne înfăţim cu o localitate din Republica Moldova, pentru că noi nu ne-am înfrăţit în ultimii 10 ani cu nicio localitate", a declarat edilul.

Înfrăţire cu rost

Potrivit primarului, înfrăţirea celor două localităţi se va face pentru ca municipalitatea orădeană să poată sprijini dezvoltarea oraşului basarabean. "Asta ne va da baza legală să alocăm fonduri pentru proiecte sau pentru universitatea din Chişinău sau să atribuim nume de străzi după personalităţi basarabene", a spus Bolojan.

Momentul festiv de marţi a fost deschis cu intonarea imnului de stat şi o rugăciune oficiată de Prea Sfinţitul Sofronie Drincec, episcopul ortodox al Oradiei şi Bihorului.

La eveniment au luat parte, printre mulţi alţii, prefectul Ioan Mihaiu, profesorul universitar Ion Eremia, decanul Facultăţii de Istorie şi Filosofie a Universităţii de Stat din Republica Moldova, şi viceprimarul comunei Băicoi din Republica Moldova, Ilie Leahu.

Comuna Băicoi, cu 12.000 de locuitori, este situată în suburbiile capitalei Chişinău şi s-a înfrăţit cu oraşul Aleşd. Reprezentanţii celor două localităţi vor semna o declaraţie simbolică de reunire a Basarabiei cu România.

"Dumnezeu să apere românii!"

În luarea sa de cuvânt, primarul Ilie Bolojan a evocat momentul istoric de la 27 martie 1918. "Unirea s-a făcut şi atunci profitând de o conjunctură externă favorabilă, având oameni capabili la conducerea armatei române, a Basarabiei şi a Regatului României", a spus edilul.

Primarul a evocat personalităţile care au făcut posibilă unirea, de la basarabenii Ion Pelivan şi Ion Inculeţ, până la Pan Halippa şi Daniel Ciucudeanu sau comandaţii militari precum mareşalul Constantin Prezan ori generalul Ernest Broşteanu. Totodată, el a amintit și liderii naţionali ai vremii, de la Regele Ferdinand şi Regina Maria la premierul Ionel Brătianu.

"Dumnezeu să aibă în pază ţara noastră şi Dumnezeu să apere românii oriune s-ar afla", a încheiat Ilie Bolojan.