Prim-vicepreşedintele PNL, Ilie Bolojan, a criticat intenţiile PSD de a acoperi gaura dată bugetului de majorarea salariilor angajaţilor de la stat şi de blocarea atragerii de fonduri europene prin introducerea, începând din 2018, a impozitului pe cifra de afaceri, majorarea salariului minim peste pragul de 2.000 lei şi implementarea Impozitului pe Venit Global.

Bolojan a arătat, într-o conferinţă de presă susţinută marţi, că creşterea economică din primul trimestru al anului s-a bazat pe creşterea consumului în contextul majorării salariilor, dar bugetul de stat se află în prezent într-o situaţie dificilă, fapt pentru care PSD a fost nevoit să amâne implementarea unor promisiuni din propriul program şi să ia măsuri pentru creşterea încasărilor.

Descurajant pentru investiţii

În acest context, Bolojan a criticat intenţia PSD de a introduce impozitul pe cifra de afaceri, în trepte de impozitare între 1% - 3%, în funcţie de sumele rulate de firme, în locul impozitului pe profit fix, de 16%. "Impozitul pe cifra de afaceri nu se aplică nicăieri în Europa", a spus Bolojan.

Liderul liberal a arătat că noul impozit va descuraja investiţiile, ceea ce va întârzia transferul de tehnologie, acest lucru având ca efect afectarea productivităţii, va agrava situaţia firmelor aflate în dificultate, va duce la închiderea companiilor cu o marjă mică de profit şi va determina migrarea investitorilor.

"O să ne confruntăm cu un fenomen de externalizare a capitalului către ţări din vecinătate cu o legislaţie mai prietenoasă", a avertizat Bolojan.

În plus, el a arătat că măsura va avea şi probleme de aplicabilitate: "Impozitul pe cifra de afaceri contravine unei directive europene referitoare la TVA şi intenţiei Uniunii Europene de a modifica sistemul fiscal pentru a introduce prevederi unitare la nivelul ţărilor membre".

Va creşte şomajul!

Bolojan a desfiinţat şi intenţia PSD de a majora din 2018 salariul minim de la 1.450 lei la 2.000 lei în cazul muncitorilor necalificaţi, respectiv la 2.300 lei în cazul angajaţilor cu studii superioare.

"Creşterea salariului minim este o necesitate, dar aceasta nu trebuie făcută politic. Majorarea ar trebui să se bazeze pe creşterea productivităţii", a explicat Bolojan.

Prim vicepreşedintele PNL a arătat că în prezent 3 milioane de români, adică 25% din angajaţii din sectorul privat, lucrează pe salariul minim pe economie, motiv pentru care măsura ar avea implicaţii majore.

"Statisticile arată că orice majorare salarială cu 10% implică o reducere de personal cu 1% – 2%. Deja, pe fondul creşterii salariilor, a crescut numărul de şomeri. Firmele nu mai pot ţine acelaşi număr de angajaţi", a spus Bolojan.

"PNL va încerca să blocheze!"

De asemenea, prim-vicepreşedintele PNL a desfiinţat şi intenţia PSD de introducere a Impozitului pe Venit Global cu impact direct asupra populaţiei.

"Înlocuirea cotei unice cu Impozitul pe Venit Global implică obligaţia populaţiei de a depune declaraţia de patrimoniu. Sunt oameni la ţară, persoane în vârstă, care nu au completat niciodată o astfel de declaraţie şi nu vor şti ce să facă", a afirmat Bolojan.

Liberalul a adăugat că noua formă de impozitare nu va creşte veniturile la buget, dar va majora în schimb costurile de personal în birocraţia de stat.

"Înregistrarea declaraţiilor depuse de populaţie, stabilirea impozitelor, evidenţa fiecărui ROL şi alte opreraţiuni vor impune angajarea de personal, lucru care va duce la creşterea cheltuielilor birocratice", a spus liberalul.

Bolojan a încheiat afirmând că liberalii se vor opune adoptării celor trei măsuri prin care PSD încearcă să acopere gaura din buget. Potrivit prim-vicepreşedintelui PNL, soluţiile pentru depăşirea situaţiei stau în reducerea cheltuielilor bugetare, atragerea de fonduri europene şi relansarea investiţiilor.