Președintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, anunță pe pagina sa de Facebook că a câștigat un nou mandat de președinte al Consiliului Județean, adresându-le mulțumiri celor care l-au votat și adăugând mesajul „Respect pentru bihoreni!”.

El prezintă totodată rezultatele înregistrate de competitorii săi, precum și pe cele ale partidelor ai căror candidați vor avea reprezentanți în „parlamentul” județean.

„Podiumul” pe județ

Potrivit liderului liberal, după centralizarea a 99% din rezultatele înregistrate la secțiile de vot din județul Bihor, pentru funcția de președinte al CJ Bihor clasamentul este:

Ilie Bolojan (PNL) - 57%

Cseke Attila (UDMR) - 19%

Aurel Mohan (PSD) - 15,5%

Ciprian Blejan (AUR) - 4%

În ce privește votul pentru pozițiile de consilieri județeni, PNL păstrează primul loc, asigurându-și majoritatea simplă în CJ Bihor cu 51%, pe care o are și în prezent, fiind urmat de UDMR cu 20%, de PSD cu 18% și de AUR cu 5%, ceea ce în cazul acestui partid înseamnă că a acces pentru prima oară în forul județean.

Un vot muncit

Președintele PNL Bihor a ținut să mulțumească bihorenilor care l-au susținut, dar și celorlalți colegi de partid, și a subliniat că votul a fost unul muncit, chiar dacă rezultatul a fost sub cel din urmă cu patru ani.

„Mulțumesc tuturor celor care mi-au acordat votul de încredere și în aceste alegeri! Respect pentru bihoreni! Mulțumesc tuturor candidaților liberali, colegilor și voluntarilor care au susținut campania electorală. (...) Continuăm împreună să ținem Oradea și Bihorul pe drumul cel bun”, a transmis Bolojan, cu referire la sloganul său electoral.

El a punctat, de asemenea, că „votul bihorenilor s-a bazat, în mare măsură, pe proiectele care au fost realizate în acești ani în județul nostru”, motiv pentru care a transmis public mulțumiri și „echipei din Consiliul Județean, colegilor, partenerilor noștri și tuturor celor care au contribuit la realizarea acestor proiecte”.

Tot „locomotivă”

În acest moment nu sunt disponibile informații oficiale privind votul pentru CJ Bihor, așadar nu se cunoaște nici câte mandate vor avea partidele care au atins pragul electoral.

O comparație între datele prezentate luni și cele din urmă cu patru ani, când după redistribuire a obținut 61,65% din voturi, arată o scădere cu 4,5% a procentelor obținute de Ilie Bolojan, ceea ce ar însemna mult sub sondajul de dinainte de începerea campaniei (74%), o explicație fiind numărul mai mare de competitori la scrutinul din 9 iunie.

Aceeași scădere se remarcă și în votul politic al PNL, cules pentru funcțiile de consilieri județeni, astfel că între rezultatul din 2020 (56,85%, după redistribuire) și cel de acum diferența este de 5,85%.

De observat, de asemenea, că Bolojan continuă să „tracteze” PNL Bihor, având în continuare un scor peste cel al partidului.

Cseke și Mohan, peste Pásztor și Mang

Pe de altă parte, din cifrele anunțate de Bolojan rezultă că reprezentanții UDMR și ai PSD în cursa pentru șefia CJ Bihor în alegerile din acest an au cules procente ușor mai mari decât predecesorii lor din 2020.

Astfel, Cseke Attila se situează cu ceva mai mult de 3% peste candidatul UDMR de acum patru ani, Szabó József (care a avut atunci 15,72%), iar Aurel Mohan cu mai puțin de 1% peste Ioan Mang (care în 2020 a avut 14,86%).

În ce privește comparația între partide, UDMR a înregistrat acum cu 2% mai mult față de rezultatul din 2020, în timp ce PSD a câștigat 2,5 procente față de scrutinul din 2020.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!