Oradea va fi mai verde cu 6.570 de arbori. Primarul Ilie Bolojan a anunţat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că dintre aceştia 610 puieţi au fost sădiţi de firma Adenandra pe cheltuiala municipalităţii, 2.300 de exemplare au fost plantate de voluntari de la şcoli, firme, partide şi organizaţii nonguvernamentale, iar diferenţa de peste 3.000 de arbori a fost plantată de către asociaţiile de proprietari. "Vreau să le mulţumesc tuturor celor care au participat la această acţiune pentru că au făcut un lucru bun. Să sperăm că majoritatea arborilor plantaţi se vor prinde", a spus Bolojan.

Edilul a mai spus cu această ocazie că prezenţa organizaţiilor ecologiste la acţiunea organizată de municipalitate a fost mult sub aşteptări. "Din punctul de vedere al ecologiştilor nu accept critici decât de la domnul Vuşcan (n.r. Horea Vuşcan, membru în Mişcarea Verzilor şi care a plantat în Oradea câteva sute de goruni) şi colegii dumnealui. Ei au muncit ceva, ceilalţi au făcut doar eforturi verbale. Singura acţiune concretă a fost să o susţină pe doamna avocat (n.r. Silvia Bochiş care s-a opus asfaltării locului său de parcare din spatele blocului pe strada Cerbului) să îşi păstreze locul de parcare pentru Mercedes", a declarat primarul Ilie Bolojan.

Ecologiştii versus Primăria

Remarca primarului de Oradea a fost o replică dată ecologiştilor la o adresă depusă la Primărie pe 12 noiembrie de către Coaliţia de mediu din România din care fac parte 64 de organizaţii non-guvernamentale. Acestea s-au solidarizat cu Centrul Regional de Supraveghere Ecologică "Munţii Apuseni" (CRSE) care a somat pe 29 septembrie municipalitatea să adopte până la data de 15 martie 2011 un plan de atingere a confortului de mediu pentru toţi locuitorii municipiului prin asigurarea de spaţii verzi suficiente şi a reclamat defrişarea unui număr de 42 de arbori din perdeaua de protecţie a zonei industriale.

Reprezentanţi ai CRSE "Munţii Apuseni" au luat parte şi la acţiunea de protest iniţiată de avocatul Silvia Bochiş, care s-a opus asfaltării locului său de parcare din spatele blocului din strada Cerbului, pe considerentul că şi l-a dalat prin cheltuială proprie.

Primarul Ilie Bolojan a promis că va răspunde cât de curând petiţiei ecologiştilor, pentru a le pune la dispoziţie date complete, întrucât au fost greşit informaţi. "Petiţia este bazată pe date false. Nu e vina organizaţiilor din Bucureşti, probabil au fost informate eronat de colegii din Oradea. În afară de faptul că am tăiat 20 de plopi şi ceva arbori bătrâni la cererea asociaţiilor de proprietari, datele sunt complet eronate. Spre exemplu, nu au menţionat nicăieri că amenajăm în continuare spaţii verzi şi că am plantat 70 de carpeni", a declarat primarul.

L.O.V.E. pentru Bolojan

CRSE "Munţii Apuseni" a cerut municipalităţii prin intermediul acţiunii L.O.V.E. (Lăsaţi Oradea Verde!) extinderea spaţiilor verzi din municipiu la 5 milioane de metri pătraţi, deci câte 20 de metri pătraţi pentru fiecare locuitor al oraşului, ceea ce ar reprezenta 500 din cele aproximativ 11.500 de hectare ale Oradiei.

Ecologiştii au mai cerut Primăriei să stopeze de îndată defrişările şi să se realizeze până în primăvara anului viitor balanţa verde a Oradiei, reprezentând raportul între cantitatea de noxe şi suspensii produse la nivelul oraşului şi producţia de oxigen şi consumul de gaze al arborilor şi plantelor.