Biroul Regional de Cooperare Transfrontalieră Oradea (BRECO) a organizat sâmbătă, în Parcul 1 Decembrie, cu ocazia "Zilei cooperării europene", un punct de informare Hu-Ro în cadrul căruia orădenii pot obţine vreme de două zile date despre toate proiectele transfrontaliere derulate de Primărie şi Zona Metropolitană Oradea (ZMO).

Amenajat într-un cort amplasat pe platoul din centrul parcului, punctul de informare deservit de angajaţi ai BRECO, ZMO şi municipalităţii va rămâne deschis până duminică seara. La inaugurarea acestuia au luat parte, printre alţii, secretarul tehnic al programuluii, Magdolna Kalapati, şi primarul Ilie Bolojan care au vorbit despre importanţa cooperării tranfrontaliere şi amploarea proiectelor contractate de parternerii în program.

"Avem 187 de proiecte comune prin intermediul acestui program. În 87 de proiecte liderii de program sunt din Bihor. Aceştia au adus o contribuţie însemnată şi au obţinut rezultate foarte frumoase în implementarea proiectelor", a declarat Magdolna Kalapati.

11 proiecte...

Municipalitatea orădeană are în diferite stadii de implementare 11 proiecte transfrontaliere iniţiate alături de parteneri din Ungaria. "Oradea a contractat finanţări de 27 de milioane de euro prin programul de cooperare transfrontalieră româno-maghiară. Aceasta reprezintă 10% din suma totală de 270 milioane euro alocată prin întregul program", a declarat edilul.

Printre proiectele finanţate se numără amenajarea centrului de intervenţie cardio-vasculară "Viva Anima", modernizarea blocurilor operatorii de la Spitalul Gavril Curteanu, amplasarea a 50 de puncte de acces gratuit la internet, amenajarea unui centru de afaceri cu produse agricole pe amplasamentul Pieţei Rogerius, transformarea Dealului Ciuperca într-o grădină cu arbori protejaţi, construcţia unei piste de biciclete Berettyoujfalu - Oradea şi a drumului rapid din strada Ecaterina Teodoroiu.

... două cu păsuire

Potrivit primarului, cel mai complex proiect care a rămas de implementat îl constituie construirea drumului rapid din strada Ecaterina Teodoroiu, proiect în valoare totală de 15 milioane euro, aflat încă în faza de licitaţie, pentru care va şi cere prelungirea termenului de finalizare pentru sfârşitul anului viitor.

"Vom cere prelungirea termenului de finalizare pentru două proiecte legate între ele. La amenajarea Dealului Ciuperca nu putem finaliza lucrările în vară, cum ar trebui, pentru că ar fi apoi afectate de construcţia zidului de sprijin al drumului rapid. La rândul ei, construcţia drumului rapid nu poate fi grăbită pentru că aceasta presupune inclusiv execuţia de consolidări şi construcţia de pasaje supraterane la care timpul de întărire al betonului care nu poate fi scurtat", a spus Bolojan.

În ciuda lucrărilor de amploare de la drumul rapid primarul este convins că acesta va fi construit până în decembrie 2015. "Deşi este o lucrare mare o putem gestiona fără probleme pentru că ştim ce avem de făcut. Din punctul meu de vedere cel mai dificil proiect a fost cel de modernizare a blocurilor operatorii, pentru că nu am mai făcut aşa ceva. Sper să nu ne trezim şi aici cu schimburi de adrese ca şi în cazul angiografului", a glumit primarul Ilie Bolojan cu trimitere la scandalul declanşat în urmă cu un an pe marginea faptului că aparatura achiziţionată avea şi unele componente reciclate.