Aleşii orădenilor se întrunesc miercuri de la ora de 14 în şedinţă ordinară pentru a aproba mai multe proiecte de hotărâri printre care şi cea privind asumarea datelor din "Registrul local al spaţiilor verzi din municipiul Oradea", lucrare făcută de firma Geodis Oradea.

Numit popular "cadastrul verde", documentul a fost finalizat după doi ani de muncă şi prevede că la o populaţie de 204.000 locuitori în Oradea există 510 hectare de zone verzi amenajate. "Putem spune că stăm bine. Oradea are o suprafaţă de 25 metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor, iar asta este una dintre cele mai bune situaţii din România", a declarat primarul Ilie Bolojan, luni în cadrul unei conferinţe de presă în care a prezentat cele mai importante proiecte care vor intra în dezbaterea Consiliului Local.

Lipsă la inventar

Conform cadastrului verde la o suprafaţă administrativă de 11.610 hectare de teren municipiul reuneşte 501 hectare de zone verzi amenajate, 66 hectare de zone verzi degradate şi 87 hectare de cimitire. Cum reglementările în domeniu spun că suprafaţa minimă de spaţiu verde pe cap de locuitor este de 26 metri pătraţi, primarul a apreciat că la nivelul municipiului se înregistrează un deficit de 20 hectare de verdeaţă. Bolojan spune că acesta va fi redus la minim în următorii patru sau cinci ani.

"Vom pregăti un plan de măsuri pentru extinderea suprafeţei de zonă verde în care va fi prioritară identificarea celor 20 de hectare de teren pe care le putem amenaja în următorii ani", a spus primarul.

Să fie verde!

Municipalitatea vrea să amenajeze circa zece hectare de spaţii verzi în zona Salca prin amenajarea de parcuri, circa cinci hectare pe Dealul Ciuperca prin plantarea unei grădini Botanice şi un hectare în zona Nufărul II - Adona prin reamenajarea zonei. "În următorii 4 - 5 ani Primăria va extinde spaţiile verzi cu 3 - 4 hectare pe an prin folosirea terenurilor degradate, prin preluarea unor suprafeţe de la diferite autorităţi publice, prin exproprieri sau schimburi de terenuri astfel încât să ajungem să extindem zona verde cu peste 20 de hectare, iar mediul din Oradea să fie unul dintre cele mai prietenoase din ţară", a spus Bolojan.

Firma Geodis a câştigat licitaţia pentru realizarea cadastrului verde în urmă cu doi ani pentru suma de 190.000 euro. Odată cu finalizarea lucrării Oradea este una dintre puţinele oraşe din ţară cu o evindenţă clară a zonelor verzi precum şi un plan de măsuri pentru extinderea acestora.

Se amenajează zona Sovata

În cadrul şedinţei de miercuri, consilierii locali vor mai fi chemaţi să aprobe indicatorii tehnico-economici ai lucrării de reamenajare a zonei delimitate de străzile Sovata, Aluminei, Aleea Tuşnadului şi zona digului de pe malul drept al Crişului Repede.

Proiectul, estimat la circa 900.000 euro cu TVA inclus, presupune amenajarea a 369 de locuri de parcare, realizarea reţelelor de iluminat public şi a reţelelor de canalizare meteorică, dar şi amenajarea străzilor aferente zonei supuse reamenajării. Lucrările vor dura aproximativ 11 luni.

Tot miercuri, aleşii vor mai aproba modificările aduse contractului constitutiv al Aparegio, asocierea urmând să ia act de retragerea din proiect a oraşelor Nucet şi Vaşcău, şi vor aproba trecerea în administrarea Companiei de Apă Oradea a cişmelelor publice, fântânilor arteziene şi a reţelelor de apă pentru asigurarea spaţiilor verzi.