"Noi nu avem maşinăria lor"

Atmosferă tristă, dar nu deprimată, la sediul PNL Bihor la finele alegerilor europarlamentare. În preajma orei 21.00, niciunul dintre liderii organizaţiei nu se afla în sala de şedinţe de la parterul sediului, unde cei mai tineri dintre liberalii orădeni primeau prin telefon, pentru a le centraliza şi a face numărătoarea paralelă, informaţiile transmise de colegii din secţiile de votare. "Domnul preşedinte Cornel Popa este pe teren, în judeţ, în zona Beiuşului, iar domnul Bolojan trebuie să vină imediat. A fost prin oraş, tot pe la secţiile de votare", explica unul dintre militanţi, Claudiu Oros, cu câteva minute înainte ca televiziunile să anunţe primele rezultate exit-poll.

În scurt timp, la sediu au apărut primarul Ilie Bolojan şi viceprimarul Mircea Mălan, deputaţii Florica Cherecheş şi Ioan Cupşa, precum şi alţi liberali, cu sau fără funcţii. În ciuda scorului extrem de mic cu care a fost creditat PNL la televiziuni (doar 14%, exact cât a obţinut şi în 2009), cei prezenţi nu păreau demoralizaţi, ci mai degrabă îngrijoraţi atât de cele peste 40 de procente ale PSD, cât şi de decizia pe care ar urma s-o ia propriul lider, Crin Antonescu.

"Era de aşteptat, PSD şi-a mobilizat tot electoratul, toţi miniştrii au fost în campanie, activiştii lor au fost toată ziua în teren. Noi nu avem maşinăria lor. Problema este ce se va întâmpla de acum încolo, dacă oamenii vor fi mulţumiţi", a comentat deputatul Ioan Cupşa.

"Cântecele de sirenă" şi unirea dreptei

După ce a intrat în sală, Bolojan a urmărit şi el exit-poll-urile, iar apoi, fără să pară nici surprins, nici afectat, a spus că scorul PSD era previzibil şi că orice procent pe care îl va lua PNL în Bihor peste cel din 2009 este un câştig. "Eu estimez că am putea lua 15%, în orice caz ştiu că am muncit pentru asta", a răspuns primarul, prudent, când BIHOREANUL i-a cerut un pronostic.

"În orice caz, vreau să le mulţumesc tuturor orădenilor care au fost la vot, indiferent cu cine au votat, iar celor care au votat PNL în mod special", a adăugat primarul, după care a spulberat orice bănuială că liberalii orădeni ar visa la refacerea USL propusă de PSD-işti. "Vreau să transmit un mesaj, după ce am discutat cu colegii, şi anume că PNL va trebui să construiască împreună cu celelalte partide de dreapta o alternativă la PSD. Primul gând al PSD a fost să ne povestească la televizor despre refacerea USL, să ne cânte cântece de sirenă, dar aşa ceva este ilogic, nu există niciun motiv logic pentru refacerea USL, şi eu nu cred ca această poveste să aibă succes", a spus Bolojan.

De altfel, primarul a precizat că luni va avea loc o reuniune a conducerii partidului, la Bucureşti, şi partidul va adopta o hotărâre în privinţa strategiei de abordare a viitoarelor alegeri, prezidenţiale. "Domnul Crin Antonescu va lua singur o decizie", a răspuns Bolojan întrebării dacă preşedintele PNL va demisiona, aşa cum a anunţat, în cazul în care rezultatele finale şi oficiale vor confirma că liberalii au obţinut mai puţin de 20 de procente. Ceea ce nu înseamnă, însă, că va renunţa şi la candidatură, sprijinit de Klaus Iohannis, cel mai probabil viitorul preşedinte al PNL.