Începând din 2014, Ilie Bolojan nu mai primeşte pe nimeni înainte de ora 11. Edilul şi-a restructurat agenda, şi-a împărţit dosarele în bibliorafturi botezate "fonduri europene", "investiţii" şi chiar "personale", iar primele 4 ore din zi le petrece lucrând la priorităţi. În condiţiile în care oraşul va derula anul acesta de 7 ori mai multe lucrări decât de obicei, nici n-ar avea altă şansă. "Încerc să îmi îmbunătăţesc organizarea astfel încât să fac cât mai multe lucruri într-un timp cât mai scurt", spune primarul.

Regele Ferdinand se întoarce!

- Anul 2013 a fost perceput de mulţi orădeni ca fiind unul al stagnării, în care nu s-au deschis şantiere noi. Ce explicaţii aveţi?

- Este o impresie greşită: s-au asfaltat străzi în Oncea, s-au finalizat parcări în Rogerius, s-a lucrat la parcarea supraterană din spatele Tribunalului... Marile proiecte europene vor începe însă anul acesta, pentru că au trebuit refăcute proiectele, iar licitaţiile s-au prelungit din cauza contestaţiilor.

- Sunteţi mulţumit de lentoarea cu care s-a desfăşurat anul trecut refacerea faţadelor clădirilor istorice?

- În condiţiile în care nu avem o lege a faţadelor, a fost un ritm acceptabil. Anul trecut au fost somaţi toţi proprietarii din centru să treacă la reabilitarea faţadelor, pentru că altfel vor fi amendaţi, şi s-au făcut reabilitări atât din bugetul local cât şi din banii orădenilor.

- De ce ţineţi morţiş să mutaţi statuia lui Mihai Viteazul în Parcul Liniştii?

- Nu ţin morţiş dar cred că aşa este corect. Din punctul meu de vedere, cel mai important moment pentru comunitatea românească din Oradea este preluarea administraţiei în 1919. Că le place unora, că nu le place, acesta e adevărul istoric. De aceea în centrul oraşului se cuvine să revină statuia Regelui Ferdinand.

"Lucrările vor afecta întreg oraşul"

- Ce obiective de investiţii locale vor fi reluate şi ce lucrări noi vor începe în 2014?

- 2014 şi 2015 vor fi ani foarte grei. Urmează lucrări mari, care vor afecta întreg oraşul. În primăvară vor trebui să înceapă lucrările la cele patru pasaje peste centură, la Piaţa Unirii, la Palatul Vulturul Negru, Sinagoga Neologă, parcarea subterană din Piaţa Independenţei, grădina de pe Dealul Ciuperca, drumul expres şi magistralele de termoficare. Mai avem montajul centralei pe gaz, amenajarea punctului de exploatare a apei geotermale din Nufărul şi construcţia Aquapark-ului. Toate lucrările pe fonduri europene trebuie să înceapă până în vară! Va trebui să adunăm, din credite, venituri proprii şi vânzări de terenuri, circa 10 milioane de euro, partea noastră de confinanţare.

- Aţi câştigat al doilea mandat propunând inclusiv revigorarea învăţământului profesional. Credeţi că veţi avea susţinerea Universităţii?

- Nu avem nevoie de susţinerea Universităţii. Această chestiune o rezolvă Inspectoratul Şcolar, Primăria şi companiile din Oradea. Universitatea trebuie să se pregătească însă pentru anii următori, când numărul de studenţi va scădea. Tinerii vor realiza că e de preferat să ai o meserie plătită acceptabil, decât să fii şomer cu diplomă.

La vânătoare de medici

- Ce măsuri aveţi în vedere pentru îmbunătăţirea serviciilor medicale din spitale?

- În ultimii ani ne-am concentrat pe creşterea calităţii condiţiilor hoteliere şi îmbunătăţirea dotărilor. De exemplu, am finalizat lucrările la Maternitate, iar acum toate saloanele spitalelor Municipal şi Judeţean au toalete. Anul trecut am asigurat dotări suplimentare, angiograf, RMN, computer tomograf şi altele, iar anul acesta vom începe modernizarea celor două blocuri operatorii, de la Judeţean şi Municipal.

- A dat rezultate strategia de a atrage medici pentru specializările deficitare prin punerea la dispoziţie a unor locuinţe de serviciu?

- Va da. Am adus deja un medic, dar mai avem nevoie de chirurgi oncologi, neurochirurgi şi neurologi. Încercăm acoperirea golurilor de competenţe prin aducerea de medici din afară şi finanţarea specializării medicilor orădeni. Domnul Carp a încheiat deja un contract cu un spital din Pensacola (SUA), iar trei medici vor pleca anul acesta la specializare.

- Anul trecut aţi propus mutarea Muzeului Ţării Crişurilor în Cetate. Aţi renunţat la idee?

- N-am renunţat, dar mutarea ţine de Consiliul Judeţean. Am argumente pertinente: faptul că turiştii vor vedea şi altceva decât ziduri va dubla atractivitatea Cetăţii, cheltuielile cu întreţinerea unui spaţiu de 5.600 mp în Cetate, cât a avut Muzeul şi în fosta clădire, vor fi de trei ori mai mici decât în cazul clădirii Garnizoanei, iar acolo ar putea funcţiona Palatul Administrativ al judeţului, cu toate deconcentratele împrăştiate acum prin oraş.

Gigacaloria, după piaţă...

- Oradea va avea o centrală nouă, dar pe gaz. Ce le spuneţi celor care se tem că gigacaloria se va scumpi la un nivel insuportabil?

- Dacă se va scumpi, gigacaloria se va scumpi la nivelul stabilit de piaţă, dar nu mult peste cel din Cluj, Arad sau Timişoara. N-are cum! Nu pot prevedea ce va fi peste 10 ani, dar pot garanta că, cu banii existenţi, nu aveam altă posibilitate să menţinem sistemul în funcţiune. Teoria libertariană "lăsaţi orădenii să se descurce fiecare cum poate" este inacceptabilă.

 - Prin comparaţie cu anii anteriori, municipalitatea a organizat în 2013 mult mai puţine spectacole şi activităţi culturale. De ce?

- Nici vorbă! În 2013 s-au organizat cel puţin la fel de multe activităţi culturale ca în 2012. Nu ştiu ce percepţii există, dar la Toamna Orădeană din 2013, poate şi datorită vremii bune, au fost de trei ori mai mulţi participanţi decât în 2012. Da, este adevărat că Serbările Cetăţii nu s-au ţinut, şi nu se vor ţine nici anul acesta, pentru că acolo este şantier. La fel, nu vom organiza un Târg de Crăciun înainte de refacerea Pieţei Unirii...

"E riscant să iei mită"

- Anul trecut spuneaţi că sunteţi chemat periodic la Parchet pentru a da declaraţii. Ce răspundeţi celor care vă acuză de favorizarea unor firme, ca Selina sau RER?

- Cum a fost favorizată Selina dacă a pierdut jumătate din asfaltările din oraş? Nicio firmă nu este favorizată la licitaţiile Primăriei! E adevărat însă că, primar fiind, iau decizii, cei care se cred nedreptăţiţi îmi fac plângere penală şi ajung să dau cu subsemnatul la Parchet pe multiple teme, de la retrocedări la autorizaţii de construire. Nu s-a ajuns însă niciodată mai departe.

- Şefa Direcţiei Juridice, Eugenia Borbei, a fost trimisă în judecată pentru abuz în serviciu, dar continuă să lucreze pentru municipalitate. De ce?

- Este adevărat că Eugenia Borbei are o trimitere în judecată pentru că nu a pus în practică la timp o sentinţă judecătorească, dar asta nu s-a lăsat cu pierderi. Suspendată fiind, a rămas fără salariu. Nu puteam să las un om care şi-a făcut treaba pe drumuri. Fiind un jurist bun, a primit un contract la Eurobusiness. Dacă instanţa va decide că a abuzat de funcţie, nu va mai lucra în Primărie, dar deocamdată are prezumţia de nevinovăţie.

- După ce anul trecut o funcţionară a fost reţinută pentru şpagă, puteţi garanta că nu se mai ia mită în Primărie?

- Nu garantez că nu se ia, dar garantez că e foarte riscant să iei mită. Am luptat pentru un sistem public care nu-şi bate joc de cetăţean şi care gestionează banii eficient. Acesta e şi motivul pentru care facem periodic reduceri de personal, cu riscul de a lucra la fel de prost...

Normalitate liberală

- Ştim că relaţiile cu conducerea Consiliului Judeţean sunt încordate, având în vedere viziunea diferită asupra unor proiecte, precum construirea unei noi centuri metropolitane...

- Avem o relaţie normală. Nu fac mai multe comentarii. Eu trebuie să-mi văd de problemele oraşului. În ce priveşte proiectul centurii metropolitane, fac tot ce pot să fie finanţat. Este foarte important atât ca inel suplimentar de dezvoltare, cât şi pentru decongestionarea circulaţiei din municipiu.

- Sunteţi preşedintele PNL Oradea. Cum colaboraţi atunci în partid cu preşedinte organizaţiei judeţene, Cornel Popa?

- Normal. Eu mă ocup de PNL Oradea, iar dânsul se ocupă de PNL Bihor. Nu intru în alte zone, am suficiente probleme la municipiu.

- V-aţi gândit să preluaţi filiala?

- Până în momentul de faţă, nu.

USL de cursă lungă

- Ce credeţi că se va întâmpla în plan local după eventuala dezintegrare a USL?

- Mi-aş dori ca actuala guvernare locală să ţină până în 2016, chiar dacă la Bucureşti s-ar întâmpla o situaţie de tipul celei invocate. Programul de guvernare locală nu are legătură cu alianţa centrală. Să faci drumuri, pasaje şi poduri nu ţine de culoarea politică.

- Anul trecut v-aţi declarat sceptic că va avea loc o regionalizare. Curtea Constituţională tocmai ce a respins legea descentralizării. Mai poate USL produce o reformă a administraţiei?

- Nu cred că regionalizarea se va face, în condiţiile în care grija principală a Guvernului este dacă anumite măsuri dau bine sau nu. Cred că după analizarea motivelor pentru care Curtea a declarat neconstituţională legea descentralizării acestea vor fi eliminate. Transferul unor entităţi de la Guvern la consiliile judeţene nu va schimba însă mare lucru. Consiliile judeţene nu au fost niciodată entităţi reformiste.

Nu vrea guvernator, europarlamentar, ministru...

- Se vorbeşte că v-aţi dori un post de guvernator de regiune. Cât e de adevărat?

- Nu e adevărat. Şi nu e adevărat nici că voi candida la europarlamentare. De câte ori se vacantează un post de ministru, se zvoneşte că plec... Am spus-o de prea multe ori în campania din 2012, că dacă voi fi sănătos îmi voi duce mandatul până la capăt, încât să îmi încalc promisiunea.

- Sunteţi preşedintele executiv al Federaţiei Municipiilor. Ce modificări legislative veţi iniţia?

- Mi-aş dori o lege care să ne permită suprataxarea imobilelor neîngrijite, cum e de pildă fosta Alumina. Este singura formă de a-i determina pe proprietari să le vândă sau să le întreţină. De asemenea, mi-aş dori o lege care să reglementeze vânzarea de alcool pe timp de noapte, iar localurile să plătească o taxă stabilită de oraş. Patronii localurilor de sub blocuri se vor gândi de două ori dacă să ţină deschis noaptea...

"Un divorţ nu este uşor"

- Există voci care spun că divorţul de anul trecut v-a făcut să reduceţi turaţia motoarelor, ca primar. Cât de juste sunt?

- Nu sunt juste. Încerc să-mi fac treaba la fel ca înainte, deşi un divorţ nu este o chestiune uşoară pentru nimeni.

- Este adevărat zvonul că aşteptaţi un copil?

- Nu vreau să răspund la această întrebare.

- Dar că vă recăsătoriţi?

- La fel, nu comentez.

- De ce v-aţi ras musteaţa?

- Mi-am ras-o şi gata...

- Sunteţi tentat de un nou mandat de primar sau aveţi un alt plan de carieră?

- Este prematur să discutăm despre ce va fi în 2016, dar consider că în două mandate un om poate să arate dacă e sau nu un bun administrator. După asta poate să facă altceva...