Primarul Ilie Bolojan s-a săturat ca orădenii să îi reclame mirosurile de dejecţii porcine emanate de ferma Nutripork din Ioşia. "Vom notifica toate instituţiile care au rol de autorizare, cu privire la răspunderea legată de autorizarea Nutripork", a declarat edilul, luni, în cadrul unei conferinţe de presă.
În prima sa ieşire publică pe tema poluării olfactive provocate de ferma de porci, edilul s-a arătat nemulţumit de dosarul depus la Agenţia de Protecţia Mediului Bihor de Nutripork. "Din datele pe care le avem, înţelegem că documentele prezentate susţin că nu există niciun fel de probleme legate de autorizarea fermei şi Agenţia ar trebui să elibereze autorizaţia", a avertizat primarul.
Bolojan a spus că, în schimb, municipalitatea primeşte periodic reclamaţii de la orădenii din zona Ioşia, Rogerius şi Calea Aradului cu privire la mirosurile emanate de fermă şi că "niciun om cu scaun la cap nu neagă acest lucru".
Drept urmare, municipalitatea va trimite APM Bihor şi Direcţiei de Sănătate Publică Bihor adrese care vor pune sub semnul întrebării realitatea prezentată în documentele depuse de firmă la dosarul de autorizare, şi va cere adoptarea de măsuri pentru eliminarea poluării olfactive.
"Oricât ar arăta de bine documentele de la dosar, nu pot invalida o realitate pe care o ştie toată lumea. Această firmă generează mirosuri care ajung peste oraş. Dacă documentele nu vor cuprinde măsuri, înseamnă că nu am făcut nimic şi ne batem joc de oameni", a spus edilul.
Potrivit edilului, APM şi DSP ar trebui să impună fermei adoptarea celor mai eficiente măsuri de bună practică pentru eliminarea mirosurilor de la ferma de porci.
Modelul danez
Bolojan a spus că în Danemarca, ţara considerată unul dintre marii producători de carne porc, fermele funcţionează la distanţe chiar mai mici decât limita de un kilometru impusă de legea din România, dar fără a deranja populaţia.
Potrivit edilului, directorul tehnic al Primăriei, Mircea Ghitea, a văzut un astfel de sistem la faţa locului, în vremea în care conducea APM Bihor, fapt pentru care a şi sugerat folosirea lui.
"Aerul viciat dintr-o astfel de fermă era exaustat printr-un sistem de pompe printr-o perdea de apă, care se contamina şi reţinea aceaste gaze. Apa, împreună cu dejecţiile, intrau într-un tanc închis ermetic. Acest metan-tanc permitea fermentarea dejecţiilor şi colectarea acestui gaz în aşa fel încât să existe două variante: ori folosirea lui la un motor care produce energie, cum e cu staţia de compost de la deponeul ecologic, ori arderea lui cu flacără deschisă care elimină mirosurile în totalitate", a susţinut edilul.
Drept urmare, a spus Bolojan, Nutripork, dacă vrea să funcţioneze, ar trebui să folosească tehnici similare. „Nu există decât două posibilităţi. Ori nu se mai prelungeşte autorizaţia pentru funcţionarea acestei ferme de porci, care rezolvă problema. Sau, a doua variantă de lucru, este aceea de a se prelungi condiţionat de adoptarea unor măsuri care să elimine mirosurile. Pentru că dacă se prelungeşte fără nicio astfel de măsură înseamnă că n-am făcut nimic, iar la primăvară, la vară va reîncepe această sarabandă. (...) Ori se fac investiţii care să elimine sursa de miros, ori nu se mai eliberează autorizaţia!”, a declarat primarul.
Autorizaţia de mediu a firmei Nutripork a expirat pe 28 octombrie, fapt pentru care firma a depus în septembrie la APM Bihor un dosar de reautorizare.
Conform documentelor făcute de firma Acormed, deţinută de noul director al Agenţiei de Mediu Bihor, Olimpia Mintaş, aflat în evident conflict de interese, funcţionarea fermei nu va polua olfactiv oraşul.
În replică, deputatul Florica Cherecheş, a făcut la sfârşitul săptămânii trecute un apel către orădenii să iasă în stradă pentru a protesta împotriva poluării provocate de ferma de porci.