Primarul Ilie Bolojan va supune dezbaterii publice la începutul lunii iulie un proiect de Hotărâre de Consiliul Local privind controlul reproducerii tuturor câinilor de pe domeniul public sau privat.

Conform viitorului regulament, deţinătorul oricărui câine va avea obligaţia de a-şi steriliza animalul, cu vârsta mai mare de şase luni. Excepţie vor face doar animalele cu pedigree supuse reproducerii controlate, câinii utilitari aparţinând nevăzătorilor sau altor persoane cu handicap şi exemplarele bătrâne sau bolnave pentru care medicul veterinar eliberează o adeverinţă medicală prin care certifică faptul că sterilizarea reprezintă un risc major pentru animalul de companie.

Orădenii care nu vor dori să îşi castreze câinele familiei vor trebui să plătească o taxă de 100 lei pe an, participând astfel financiar la suportarea cheltuielilor angajate de Primărie pentru hrănirea câinilor comunitari adunaţi de pe raza oraşului. "Proiectul de hotărâre a fost conceput după un model luat din vest, european, şi trebuie implementat", a spus primarul Ilie Bolojan, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă. Edilul a subliniat că în elaborarea proiectului de regulament municipalitatea a colaborat cu reprezentanţi ai Fundaţiei SOS Dogs, Direcţiei Sanitar Veterinare Bihor şi Asociaţia Chinologică Bihor.

Vor fi sterilizaţi!

În pregătirea implementării noului regulament, în termen de şase luni de la adoptarea hotărârii, municipalitatea va face un recensământ al câinilor de pe raza municipiului, iar în alte 12 luni orădenii vor avea timp să se decidă dacă îşi vor steriliza câinele sau vor plăti taxa de 100 lei.

Pentru primul caz municipalitatea este decisă să suporte 50% din costurile cu sterilizarea animalului, iar în cazul în care deţinătorul câinelui este asistat social, castrarea patrupedului se va face gratuit.

Monitorizare la SOS Dogs

În paralel cu acţiunea de sterilizare a câinilor, municipalitatea se angajează să amenajeze ţarcuri pentru câinii de companie în toate parcurile orădene pentru a proteja copiii veniţi la joacă şi va monta un sistem de supraveghere video în incinta SOS Dogs.

"În felul acesta vom putea să supraveghem şi activitatea fundaţiei pentru că domniile lor s-ar putea să declare că au ridicat de pe stăzi zece câini şi poate au adus în adăpost doar unul", a spus Bolojan. Sistemul de supraveghere va putea fi accesat şi de orădeni contra unei taxe de un euro pe lună.

În ZMO ca în Oradea!

Pentru ca măsurile care vor fi luate de Consiliul Local Oradea să ducă în timp la limitarea numărului de câini comunitari de pe străzile orădene, primarul Ilie Bolojan a cerut reprezentanţilor administraţiilor locale din Zona Metropolitană Oradea să adopte hotărâri similare.

"Am discutat cu primarii din Zona Metropolinată, primii fiind colegii mei din Sântandrei şi din Sânmartin şi am căzut de accord ca şi comunele pe care le conduc să adopte hotărâri similare. Astfel, în doi sau trei ani nu vom mai vedea pe străzile orădene câini comunitari abandonaţi din comunele învecinate", a declarat Bolojan.

Primarul a mai spus că proiectul de hotărâre va fi supus dezbaterii publice la începutul lui iulie pentru ca în şedinţa de la sfârşitul lunii acesta să poată ajunge pe masa consilierilor locali.