Cetatea va găzdui în perioada 22 ianuarie – 28 februarie expoziţia "Iluzie şi reflecţie", despre viaţa şi cariera artistică a contelui Banffy Miklos.

Potrivit unui comunicat al municipalităţii, vernisajul expoziţiei organizate de Primăria Oradea, în colaborare cu Asociaţia Civică pentru Cetatea Oradea, Muzeul şi Instituţia Naţională de Istorie Teatrala, va avea loc în 22 ianuarie 2016, ora 13, la Cetatea Oradea, Corpul A, etajul I.

Expoziţia va fi deschisă de către viceprimarul Huszar Istvan şi Prohle Gergely, subsecretar de stat pentru Afaceri Internaţionale şi Europene, Ungaria.

În cadrul expoziţiei va va fi prezentat şi documentarul Griff, realizat de Olah Katalin.

Expoziţia este deschisă publicului până în data de 28 februarie 2016, de luni până vineri, între orele 12 – 15:30.

Născut în Cluj, Banffy Miklos a fost o personalitate care s-a remarcat atât prin talentele artistice cât şi prin activitatea sa politică. Banffy a ajuns ministru de externe al Ungariei, în 1921.

Castelul familiei Banffy de la Bonţida, judeţul Cluj, are o istorie de 600 de ani. La sfârşitul ultimului război mondial fortificaţia a fost incendiată de trupele germane în retragere şi atunci au ars mobilierul, biblioteca şi galeria de tablouri.