O asistentă de la substaţia din comuna Suplacu de Barcău, arondată Staţiei din Marghita a Serviciului de Ambulanţă a Judeţului Bihor, a ajuns fără voia ei eroina unui scandal intern.  Femeia a fost filmată în programul de lucru, chiar în timpul unei intervenţii de urgenţă, fumând în cabina unei autospeciale, bând Cola şi ştergându-se la gură cu satisfacţie, comportamentul ei încălcând normele de lucru ale instituţiei, care interzic fumatul la o distanţă mai mică de 10 metri de cabina unei ambulanţe.

Cel mai probabil, filmarea a fost făcută de partenerul ei de echipaj, ambulanţierul de la volan, cei doi provocând un adevărat scandal în cadrul SAJ Bihor, pe care şefii instituţiei îl investighează cu dificultate.

De la prietenie la duşmănie

Potrivit informaţiilor în posesia cărora a intrat BIHOREANUL şi confirmate de managerul SAJ Bihor, dr. Liciniu Venter, asistenta filmată fumând în cabina autospecialei se numeşte Simona Pop, iar ambulanţierul care a realizat filmarea cu un telefon în timp ce şofa este Ioan Mierluţ, angajat şi el la substaţia din Suplacu de Barcău.

„Cei doi au avut relaţii apropiate până în această vară, când dintr-o dată nu s-au mai înţeles, iar doamna asistentă a cerut conducerii SAJ Bihor înlocuirea ambulanţierului. Problema e că ea a mai schimbat şi în trecut trei sau patru ambulanţieri. Comitetul Director i-a refuzat solicitarea, pentru că ambulanţierului nu i s-au putut imputa neajunsuri profesionale. Acum, în toamnă, doamna asistentă a cerut din nou acelaşi lucru, să i se dea alt ambulanţier, transferat de la Staţia din Marghita, tot fără să poată invoca abateri profesionale ale colegului ei, care ar urma să fie detaşat la Marghita”, a explicat o sursă a BIHOREANULUI.

Nimeni nu îi vrea

Managerul SAJ Bihor, dr. Liciniu Venter, confirmă că între cei doi angajaţi de la substaţia din Suplacu de Barcău există un o relaţie de ostilitate, precum şi faptul că imaginile realizate de ambulanţier cu asistenta fumând în timpul unei intervenţii au ajuns şi în posesia conducerii instituţiei.

„Am primit şi noi filmuleţul. Este pentru prima oară când se întâmplă un asemenea lucru. Între cei doi colegi există o problemă, este adevărat că doamna asistentă a cerut să facă echipă cu alt ambulanţier. Problema este că niciun alt ambulanţier de acolo nu doreşte să lucreze cu asistenta respectivă şi nicio asistentă cu ambulanţierul respectiv. Cred că vom decide, totuşi, să rămână în aceeaşi echipă”, a declarat BIHOREANULUI managerul SAJ Bihor.

De când e filmul

Pe de altă parte, dr. Venter a precizat că împreună cu asistentul şef Gencsi Ladislau şi cu directorul medical, dr. Tiberiu Bondar, încearcă să afle când anume a fost realizată filmarea, aşa încât să poată lua măsuri de sancţionare. „Conform legii, dacă au trecut mai mult de 6 luni de la săvârşirea unei abateri disciplinare, angajatul nu mai poate fi cercetat şi sancţionat disciplinar”, explică managerul SAJ Bihor.

Venter a specificat, însă, că filmul a fost văzut înainte şi de asistentul şef al SAJ Bihor, care a atenţionat-o pe asistentă să nu mai fumeze în ambulanţă, iar de atunci aceasta s-a abţinut să-şi mai practice viciul în maşina cu care sunt transportaţi bolnavii.

Cel mai probabil, filmuleţul a fost făcut în această toamnă, întrucât la un moment dat se aude asistenta vorbind despre o terţă persoană, nenominalizată, şi comentând flegmatic: "Bine că s-a apucat de lucru acum, pe iarnă"...

Fumatul interzis!

Ordinul 2011/2007 al Ministerului Internelor şi Reformelor Administrative şi Ordinul IGSU IG151/2015, privind măsurile de lucru specifice în asistenţa medicală de urgenţă, ambele vizând activitatea Serviciilor de Ambulanţă şi SMURD, stabilesc clar că este strict interzis fumatul într-o ambulanţă, „atât în cabina conducătorului auto cât şi în cabila meicală, indifrent dacă ambulanţa se află în mers sau staţionează, precum şi în apropierea ambulanţei la o distanţă de cel puţin 10 metri” de aceasta.

O interdicţie similară este prevăzută şi de Legea nr. 15/2016 pentru prevenirea și combaterea consumului produselor din tutun, care nu permite fumatul (nici măcar ţigareta electronică) în diverse locuri publice precum şi în mijloacele de transport în comun, taxiuri, mașina de serviciu, ambulanță, inclusiv în cabina șoferului, vatmanului, mecanicului de tren etc.