Criza sanitară declanșată de pandemia noului coronavirus capătă încet forma unei crize economice.

Cu 9% mai puțin...

Încasările municipalității au scăzut cu 9% în prima jumătate a anului față de aceeași perioadă a anului trecut.

Potrivit evidențelor municipalității bugetul local a încasat până la primul termen de plată, amânat din 30 martie pentru 30 iunie, cu 8,7 milioane lei mai puțin decât în 2019.

„Încasările din anul 2020 sunt afectate direct de contracția activităților economice ca urmare a restricțiile de desfășurare a activităților, de circulație a persoanelor și mărfurilor impuse pentru restrângerea răspândirii pandemiei COVID-19”, a declarat directorul economic al Primăriei, Eduard Florea.

Mai puține încasări, amenzi și autorizații...

Principala cauză a reducerii veniturilor la buget o constituie amânarea plăților de către companiile locale.

„Cele mai mari scăderi ale încasărilor se înregistrează la nivelul impozitelor datorate de companiile din Oradea. Din suma totală de 8,7 milioane de lei mai puțin încasată în 2020, companiile au achitat mai puțin cu 6,65 milioane lei față de aceeași perioadă din anul 2019”, a spus Florea.

La fel, au scăzut semnificativ încasările din amenzi, ca urmare a restricțiilor de circulație, precum și cele din autorizații și avize pentru construcții și lucrări pe fondul blocajului economic.

Veniturile din amenzi s-au redus cu 21% ceea ce a însemnat încasări mai mici cu 1,17 milioane lei iar cele din autorizații și avize de urbanism cu 20%, echivalentul a 1,08 milioane lei.

Statistic, numărul amenzilor a scăzut cu 40%, de la 35.632 procesele verbale de contravenție în prima jumătate a anului 2019 la 21.245 procese verbale în aceeași perioadă din 2020.

La fel numărul autorizațiilor de construire eliberate de municipalitate s-a redus cu 30%, de la 874 în primul semestru din 2019 la doar 610 în 2020.

Plățile se mută online

Restricțiile de circulație și sistarea activității de lucru cu publicul în Primăria Oradea pe perioada pandemiei a dus la creșterea numărului de contribuabili care și-au plătit impozitele online.

„În anul 2020, un număr de 41.467 cetățeni, cu 62% mai mulți față de 2019 și 3.590 firme , cu 55% mai multe decât în 2019, au optat pentru instrumente de plată online”, a menționat Eduard Florea.

Potrivit evidențelor municipalității cea mai mare parte a orădenilor, 43% dintre plătitori, au preferat instrumentele de plată online în vreme doar 32% au ales să își stingă obligațiile fiscale prin casieriile de la parterul palatului administrativ al orașului.

9% dintre persoane fizice au preferat plățile prin POS, 4% prin intermediul CEC Bank iar 3% prin Poștă.

În ceea ce privește plățile făcute de persoanele juridice 89% dintre firme au folosit ordine de plată iar 9% și-au achitat impozitele online, diferența fiind formată de cele care au plătit prin casierie sau POS.