Pregătirile au durat trei zile, ultimele verificări au ţinut câteva ore, turnul de apă a fost pus la pământ în nici două secunde. Artificierii au aruncat în aer, vineri la prânz, ciuperca din curtea fabricii Congips de pe strada Seleuşului.

Turnul de beton s-a prăbuşit pe amplasamentul pregătit în prealabil, iar pălăria metalică din vârf s-a rupt ca secţionată cu un cuţit uriaş. Bubuitura s-a auzit la circa 80 de metri.

Dinamitat

Artificierii au folosit 2,4 kilograme de dinamită pentru a demola construcţia din anii anii ’70 înaltă de 32 de metri cu pereţii din beton gros de 17,5 centimetri.

În pregătirea detonării, specialiştii au slăbit rezistenţa construcţiei şi au dispus încărcătura de explozibil, astfel încât aceasta să se prăbuşească în curtea fabricii şi nu pe casele vecinilor din jur.

Muncitorii au montat pe corpul clădirii cartoane duble pentru limitarea nivelului de zgomot şi au udat cu două zile înainte betoanele din abundenţă pentru a evita apariţia prafului. Pentru a limita propagarea vibraţiilor la clădirile din jur, artificierii au săpat un şanţ pentru ruperea undei seismice.

Operaţiuni speciale

"A fost o lucrare cu caracter special, pentru că turnul este situat într-o zonă veche a oraşului, intens locuită, cu case vechi şi exista riscul apariţiei fisurilor în pereţi", a declarat artificierul Mihai Mogoşanu.

Pe durata operaţiunii, agenţi ai Poliţiei Locale au limitat traficul pe strada Seleuşului în vecinătatea Congips, vecinii din zonă au fost rugaţi să ţină ferestrele deschise pentru a nu fi sparte de unda de şoc, iar la benzinăria de peste drum s-au luat măsuri speciale de protecţie.

"Muncitorii nu ne-au lăsat să stăm la geam de teamă că vor sări pietre. Am privit din stradă, printre case. S-a auzit o bubuitură, după care turnul s-a înclinat şi a căzut în curtea fabricii. În afară de faptul că mi-au umplut de praf toată casa, n-a fost nicio problemă", a declarat un vecin.

Va fi hypermarket!

Potrivit directorului Congips, Ioan Lezeu, molozul generat în urma prăbuşirii clădirii, împreună cu cel generat după dezafectarea construcţiilor din curtea fabricii, va fi evacuat până la sfârşitul lunii august. Fabrica şi-a mutat spaţiile de producţie în parcul industrial Eurobusiness din Şoseaua Borşului unde a investit 1,5 milioane euro într-o hală modernă.

Spaţiul eliberat din strada Seleuşului a fost vândut, iar aici va fi construit un hypermarket Pennny. "Înţelegerea cu cumpărătorul a fost că vom preda terenul eliberat de clădiri pentru a putea începe construcţia pe acest amplasament", a declarat Ioan Lezeu, directorul Congips.

Producătorul orădean de polistiren, gleturi, adezivi, bolţari, ţigle şi pavaje şi-a relocat deja producţia în Şoseaua Borşului şi urmează să îşi inaugureze noul sediu la jumătatea lunii septembrie. În spaţiul din strada Seleuşului va mai funcţiona o perioadă un depozit de produse pregătite pentru desfacere.