Tematica este una istorică, lucrările fiind trecute sub egida "România în imagini - Cum se văd 100 de ani de la Marea Unire". Ele sunt prezentate în premieră pentru Oradea, după ce au fost expuse, în luna august, în Târgu Mureş. Planşele reprezintă personalităţi istorice şi actuale şi clădiri istorice din România, în relief, având descrieri în limbaj braille şi coduri QR pentru accesarea textului online şi a înregistrării audio a descrierilor.

În deschiderea evenimentului, directorul adjunct al Muzeului, Ioan Ciorba, a arătat că "istoria ultimului secol este relativ bine cunoscută, dar nu este accesibilă tuturor. (…) Cei cu probleme de vedere nu au acces la ea, iar prin această expoziţie ei vor putea să ia contact, la propriu, cu mai multe personalităţi istorice, culturale şi sportive".

Proiectul "Imagini tactile" este derulat de Asociaţia pentru Dezvoltare Urbană, în parteneriat cu Centrul de Consultanţă Istorică şi cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Astfel, în cadrul vernisajului, Dumitru Lăcătuşu, din partea Centrului de Consultanţă Istorică, a prezentat expoziţia în structura sa: "am împărţit istoria României în patru perioade. Sunt informaţii despre formarea României Mari, momente din perioada interbelică, instaurarea regimului comunist, cu represiunea comunistă şi disidenţa. (…) Ultima secţiune este despre preşedinţii României de după 1989, până în actualitate".

Coordonatorul expoziţiei este Dorin Moldoveanu, care a spus că "noi am început să facem imagini tactile în 2011, însă am observat că viteza de citire a braille-ului e foarte lentă. Aşa am decis să adăugăm coduri QR pentru a se putea intra apoi pe site şi asculta informaţii despre imagini".

Expoziţia va rămâne la dispoziţia publicului pentru o perioadă nedeterminată, în corpul B, etajul I, sala 09 şi este vizitabilă de marţi până duminică, în intervalul orar 9-17.