Întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) din Bihor şi Hajdu Bihar îşi vor intensifica relaţiile de colaborare pentru a face faţă cât mai bine crizei eonomice. Zona Metropolitană Oradea a organizat miercuri în sala mare a Primăriei lansarea proiectului "Pregătirea şi crearea unei reţele transfrontaliere de cooperare a mediului de afaceri din judeţele Bihor şi Hajdu Bihar".

Proiectul, iniţiat în colaborare cu Camera de Comerţ şi Industrie Bihor şi Camera de Comerţ şi Industrie Hajdu-Bihar, urmăreaşte printre altele realizarea unei baze de date comune cu IMM-urile de la nivelul celor două judeţe pentru a intensifica relaţiile de colaborare, construirea unui website Interregional Business Market în limbile română, maghiară şi engleză, pentru a prezenta celor interesaţi baza de date comună, realizarea de mese rotunde şi expoziţii tematice în Oradea şi Debreţin.

Finanţat prin intermediul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria - România 2007 - 2013 proiectul, în valoare de 67.350 euro, va trebui implementat conform contractului de finanţare până în luna februarie a anului viitor.

Iniţiativa ZMO de a iniţia un astfel de proiect a fost bine primită atât de administraţia locală din Oradea, cât şi de partenerii din Ungaria. "Regret că nu vedem la acest eveniment mai mulţi primari din Zona Metropolitană, având în vedere faptul că acest proiectul nu se poate bucura de succes decât dacă vom colabora cu toţii la relansarea economică a zonei", a spus cu această ocazie viceprimarul Florica Cherecheş.

La fel, Toth Edina, specialistul în relaţii internaţionale a Camerei de Comerţ şi Industrie Hajdu Bihar, a insistat asupra faptului că întărirea colaborării transfrontaliere ar putea oferi noi oportunităţi de afaceri IMM-urilor din zona de frontieră. "Consider că în această situaţie de criză extinderea pieţelor este foarte importantă", a spus Toth.

La evenimentul de miercuri au mai luat parte viceprimarul Rozalia Biro, directorul Camerei de Comerţ şi Industrie Bihor, Constantin Badea şi reprezentanţi ai instituţiei similare din Hajdu Bihar.