Vestea bună e că nu cresc impozitele. Vestea proastă e că se majorează taxele. Ba chiar se înmulţesc.

Primăria va supune luna viitoare dezbaterii publice proiectul privind impozitele şi taxele locale pe anul 2013, conceput să aducă mai mulţi bani la bugetul local fără ca orădeanul de rând să o simtă direct la buzunar. La fel ca în anii anteriori, intenţia municipalităţii a fost să nu majoreze impozitele.

Majorare cu inflaţia

În 2013, orădenii vor plăti, teoretic, aceleaşi biruri ca anul acesta. Proiectul de taxe şi impozite postat pe portalul municipalităţii prevede în mare parte menţinerea impozitării la nivelul de anul trecut. "Ideea a fost să păstrăm nivelul actual al impozitelor, cu excepţia celor pe locuinţe, unde am propus indexarea cu rata inflaţiei, pentru a scuti orădenii în anii următori de şocul unei majorări în salturi", spune primarul Ilie Bolojan.

Municipalitatea a propus indexarea cu 4,2% a impozitului pe clădiri pentru persoanele fizice, ceea ce înseamnă că impozitul anual pe un apartament cu 2 camere va creşte cu 5 lei, de la 118 la 123 lei. În schimb, persoanele juridice vor plăti în continuare un impozit de 1% din valoarea clădirii actualizată în ultimii trei ani.

Atenţie, majorări!

Pentru a compensa stagnarea impozitelor, municipalitatea a regândit o parte din taxele pe firme, astfel încât să încaseze mai mult. De exemplu, dacă până acum autorizarea unei unităţi de alimentaţie publică costa 1.200 lei pentru o unitate cu o suprafaţă destinată servirii clienţilor sub 1.000 mp în zona centrală, pe viitor taxa ar putea creşte la 1.500 lei. La fel, pentru un local peste 1.000 mp, taxa se va majora de la 2.400 la 3.000 lei. La asta se mai adaugă viza anuală de 750 lei, respectiv 1.500 lei, fără de care localul nu poate funcţiona.

O altă găselniţă e majorarea taxei pentru închirierea sălii mari a Primăriei, care acum e de 250 lei pe oră, la 500 lei pe zi. Sala mică, pentru care acum se plătesc 120 lei pe oră, se va închiria la anul cu 250 lei pe zi. În schimb, Primăria asigură solicitanţilor sonorizare, videoproiector, laptop şi posibilităţi de traducere simultană.
Municipalitatea mai propune majorarea cu 150%, de la 2 la 5 lei pe metrul pătrat pe zi, a taxei de ocupare a domeniului public pentru vânzarea de flori, precum şi dublarea impozitului pe spectacole datorat de discoteci, de la 0,5 lei/metrul pătrat la 1 leu/mp. Iar exemplele pot continua...

22 Eduard Florea.jpgTaxe noi

Primăria nu s-a ferit nici să inventeze taxe pentru diferite servicii prestate. "Am taxat doar acele sectoare unde prestăm un serviciu concret, pentru ca omul să primească ceva în schimb", explică Eduard Florea (foto), directorul economic al Primăriei. Astfel, începând de anul viitor, Comisia de circulaţie nu va mai lucra "gratis". Eliberarea unui aviz rutier va costa 50 lei pentru persoanele fizice, respectiv 100 lei pentru persoanele juridice.

La fel, notarii, executorii judecătoreşti şi băncile vor trebui să plătească 20 lei pentru a obţine informaţii despre o persoană din baza de date a Primăriei, sau un abonament de 4.000 lei pe an, dacă vor să aibă acces la un număr nelimitat de interogări.

De taxare suplimentară nu scapă nici orădenii uituci. Municipalitatea vrea să taxeze cu 50 lei eliberarea unui certificat de conformitate autentic cu originalul pentru solicitanţii care şi-au pierdut orginalul unor documente care se găsesc în evidenţele municipalităţii. Taxa a fost gândită pentru a degreva funcţionarii de căutarea unor acte atunci când acestea nu sunt neapărat necesare, dar şi pentru a încuraja orădenii să fie mai atenţi. În ideea că domnia şi prostia se plătesc...


DE 60 LEI MOARTE
Bani din maidanezi

Propunerile Primăriei vor fi supuse dezbaterii publice luna viitoare, după ce orădenii vor face observaţii. Dacă în cazul taxelor datorate de firme e de aşteptat ca opoziţia să fie minimă, cele privind serviciul de gestionare a câinilor comunitari vor fi, în mod cert, contestate. Administraţia Domeniului Public vrea să ceară 60 lei orădenilor care vor să-şi eutanasieze câinii, în condiţiile în care tot atât va costa lunar şi păstrarea în adăpostul Grivei a unui câine adoptat. Aplicarea unui crotal pe ureche va costa 4 lei, montarea unui microcip sub piele 15 lei, deparazitarea 30 lei, iar sterilizarea 80 lei. De asemenea, pentru că începând din acest an Ştrandul Municipal va fi închis, ADP vrea să scumpească de la 9 la 10 lei biletul de intrare în Ştrandul Ioşia pentru un adult, şi de la 4 la 5 lei pentru un elev sau student. În schimb, de la anul orădenii nu vor mai plăti intrarea la WC-urile publice. Fie şi măcar pentru a lăsa străzile curate...