Doi juni pesedişti (şeful filialei municipale şi un tovarăş al cărui nume nu s-au învrednicit să-l consemneze nici reporterii de teren) i-au certat săptămâna trecută pe edili fiindcă vor să mărească birurile, contrar noului Cod Fiscal. A intra în polemică pe cifre cu cineva care neagă realitatea e ca şi cum ai vorbi cu pereţii, dar cum nu PSD-iştii au nevoie de lămuriri, ci orădenii, merită măcar amintit că presa de specialitate sintetizează clar: noul Cod Fiscal dublează impozitele pe locuinţe şi le măreşte chiar de 20 de ori pe spaţiile comerciale.

E adevărat, marja de creştere este la opţiunea autorităţilor locale, iar într-o dezbatere serioasă aceasta ar trebui să fie tema. Mai precis, întrebarea este: lăsăm taxele şi impozitele locale la acelaşi nivel ani la rând sau acceptăm creşterea pentru ca administraţiile locale să aibă fonduri pentru investiţii?

Evident, nimănui nu-i convine să dea "la stat" mai mulţi bani, mai dacă sunt tocaţi aiurea şi puşi la cheremul hoţilor. Or, în timp ce fiscalitatea centrală (cu excepţia TVA) a tot crescut, ce-a făcut statul nostru cu banii strânşi? A construit cumva autostrăzi? A modernizat învăţământul? A ameliorat sănătatea? Nicidecum!

Guvernul Ponta se laudă că stă pe un munte de bani, că a înregistrat un excedent bugetar record. Ceea ce este adevărat, dar nu e motiv de laudă, ba din contră. Căci fără investiţii cum obţii noi locuri de muncă (în 2015, atenţie, avem cu 200.000 mai puţine joburi decât în 2013!), cum asiguri premisa creşterii salariilor? În loc să procedeze înţelept, Guvernul a ales ca din banii luaţi indirect de la români (prin "taxa pe stâlp", "supraaciza" pe carburanţi etc.) să majoreze lefuri (în sectoarele cu risc mare de proteste) şi mai ales ajutoare sociale (încurajând nemunca). Nu răspunde nimeni pentru asta, dar vom plăti toţi, scump şi pe termen lung, furtul propriei căciuli.

Ca şi cum nu era destul că ia cu o mână bani mulţi şi cu cealaltă dă puţini, Guvernul plănuieşte mai nou o amnistie fiscală pentru persoanele care nu şi-au plătit taxele şi impozitele, inclusiv cele locale. Asta da generozitate, să ierţi pe cineva de datoriile pe care le are nu către tine, ci la alţii, ba chiar să încurajezi neplata dărilor ca nărav civic! Dar deh, la anul sunt alegeri...

Junii pesedişti sunt intransigenţi cu banii oraşului, plângând de mila orădenilor pe care răul Bolojan îi va pune să achite la anul câţiva lei în plus. Şi-au pus, oare, întrebarea dacă edilul a prăduit banii oraşului la fel cum a făcut premierul cu cei ai ţării?

Răspunsul şi-l dă fiecare după cât îl duce capul. Mă tem, însă, că în lipsa celui corect demagogia juvenilă a pesediştilor noştri se va agrava într-atât încât la anul vor fi în stare să promită nu doar că dacă PSD pune mâna pe Primărie nu va mai cere niciun ban de la niciun orădean, oricâte proprietăţi ar avea, dar chiar îi va plăti pe localnici, ca în Arabia Saudită, doar pentru că au buletin de Oradea. Fireşte, pentru poduri, străzi, spitale, şcoli şi căldură edilii PSD vor aduce bani de-acasă, că lor le cresc în ogradă...