Proprietarii a 320 de clădiri orădene neîngrijite vor datora anul viitor un impozit majorat cu 500%, a decis joi Consiliul Local, cu votul aleșilor liberali, în vreme ce cei ai PSD sau UDMR s-au abținut ori au votat împotrivă.

Scapă cine face...

Numărul orădenilor supraimpozitați ar fi fost mult mai mare, dat fiind faptul că în evidențele municipalității figurează 441 de clădiri aflate într-o stare tehnică degradată, dar, în cadrul aceleiași ședințe, consilierii au aprobat suspendarea aplicării aceste măsuri pentru 121 de imobile pentru că deținătorii lor au făcut demersuri oficiale pentru începere lucrărilor de reabilitare.

Pentru 9 clădiri proprietarii au obținut certificat de urbanism, iar pentru 112 imobile orădenii și-au scos obținut autorizația de construire. Proprietarii acestor clădiri vor rămâne în evidențe până la finalizarea lucrărilor, dar nu vor fi supraimpozitați.

La fel, conform hotărârilor luate joi, municipalitatea va mai supraimpozita cu 500% proprietarii unui număr de 42 de terenuri neîngrijite și cu 50% deținătorii a 15 terenuri construibile lăsate libere în zona centrală.

Suprataxarea funcționează

Primarul Florin Birta le-a mulțumit consilierilor locali care au aprobat supraimpozitarea proprietăților neîngrijite și a afirmat că măsura a început să dea roade. „Vă mulțumesc pentru votul acordat. Precum se vede, clădirile orădene sunt tot mai frumoase” a spus Birta.

Primarul a adăugat că „singura formulă de a-i constrânge pe proprietari să își reabiliteze imobilele sunt aceste impozitări”.

Potrivit evidențelor municipalității, numărul proprietarilor supraimpozitați este într-o ușoară scădere, deși verificările continuă iar Poliția Locală a introdus anul acesta în baza de date cu imobilele neîngrijite încă 42 de clădiri.

Concret, dacă în anul 2020 au fost supraimpozitați proprietarii a 349 de clădiri, anul viitor această măsură va fi luată împotriva deținătorilor a 320 de imobile, după ce 29 din cele trecute pe listă au fost reabilitate.