Asumat în faţa Uniunii Europene, conceptul "plăteşti cât arunci", implementat cu precădere în statele europene, este unul viabil în Oradea, iar cetăţenii trebuie să înţeleagă că administraţia locală face deja paşi importanţi în această direcţie, implementând noi reguli de salubritate care impun colectarea separată în patru fracţii a deşeurilor şi plata în funcţie de cantitatea generată.

Municipiul a intrat de la 1 aprilie în etapa de tranziţie, care va dura 9 luni, iar pe perioada acesteia locuitorii oraşului vor trebui să se convingă de necesitatea colectării separate, care va reduce cantitatea de deşeuri ce ajunge la depozitare. În viitor, acest lucru se va reflecta şi în tariful pe care îl va plăti fiecare în parte. Cu cât vom arunca mai puţine deşeuri, cu atât vom plăti facturi mai mici.

Oradea trebuie să respecte normativele europene în ceea ce priveşte reutilizarea şi reciclarea materialelor, să evite plata unor penalităţi financiare consistente pentru neatingerea ţintelor de colectare şi să continue să fie un exemplu pentru restul oraşelor din România. Cu toţii ne dorim un oraş curat, iar pentru acest lucru fiecare dintre noi trebuie să contribuie.

Am înţeles nemulţumirile ridicate de cetăţeni, iar Primăria Oradea împreună cu RER Vest au în vedere remedierea problemelor legate de infrastructură, cum ar fi numărul insuficient de ţarcuri şi pubele sau accesul la containere. De asemenea, vom dota toate incintele cu camere de supraveghere.

În perioada următoare, asociaţiile de proprietari sunt invitate să semneze un contract nou de salubritate, cu un tarif fix până la finalul anului. Dacă vor refuza în continuare să semneze, fiecare persoană va plăti o taxă de salubritate.

Sunt convins că, indiferent dacă locuiesc la case sau la blocuri, orădenii îşi doresc un oraş curat, grijuliu faţă de mediu şi care îşi îndeplineşte obiectivele europene. Mizez pe simţul civic şi responsabil al locuitorilor oraşului nostru. Împreună, dacă fiecare dintre noi îşi va respecta obligaţiile, vom reuşi.

Florin Birta
primar