Anul 2010 a fost un an greu pentru firmele bihorene. Conform raportului de activitate al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bihor (DGFP), în 2010 a fost deschisă procedura prevăzută de Legea insolvenţei de nu mai puţin de 1.296 de societăţi din judeţ. Dintre acestea 358 firme au intrat în insolvenţă, 3 au demarat procedura de reorganizare, iar 935 de companii au declarat faliment.

„Sumele pe care le avem de recuperat sunt destul de mari, iar unii contribuabili ar dori să se sustragă de la plata lor. De aceea facem verificări şi ne vom îndrepta pentru recuperarea creanţelor împotriva administratorului sau acţionarilor firmei", a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, Ioan Mihaiu, directorul executiv al DGFP Bihor.

Revenire spectaculoasă

Din totalul companiilor aflate în insolvenţă, retailerul de încălţăminte şi marochinărie Leonardo este singurul care reuşit să se redreseze în urma procedurii de insolvenţă.

„Leonardo a intrat în insolvenţă la sfârşitul anului 2009 cu datorii de peste 50 milioane lei. În cursul anului 2010 a avut loc reorganizarea firmei iar până în luna decembrie aceasta plătise deja 26 milioane lei şi estimăm în continuare încasări de 2 milioane lei pe lună", a spus şeful DGFP Bihor.

Cele peste 6 milioane euro vărsate la buget în cursul anului 2010 au făcut ca Leonardo să devină cel mai bun contribuabil din Bihor.

„Somaţii" mai multe, bani mai puţini...

Întrucât pe fondul crizei economice creanţele fiscale ale companiilor bihorene au crescut considerabil, DGFP Bihor şi-a înteţit activitatea de executare silită. Dacă în 2009 fiscul a trimis restanţierilor 431.728 de somaţii, anul trecut au fost expediate cu 235.501 mai multe, numărul comunicărilor ajungând la 667.229. În ciuda acestui fapt, spre deosebire de anul 2009, când executările silite au adus la buget 246,2 milioane lei, în 2010 încasările efective au scăzut la doar 242,3 milioane lei.

„Somăm firma dar nu încasăm nimic, punem poprire pe conturi şi nu are bani în bancă, iar dacă încercăm să valorificăm bunurile pe care le deţine ne trezim că facem trei licitaţii, cheltuim bani cu organizarea, şi nu vindem nimic", a constatat directorul Mihaiu.

Economia creşte timid

În ciuda greutăţilor economice, ca urmare a măsurilor luate, veniturile bugetului consolidat pe 2010 au crescut la 1.917,88 milioane lei, fiind cu 106,3 milioane lei mai mari faţă de anul trecedent. Încasările au crescut treptat, lună de lună, urcând de la 440,18 milioane lei pe primul trimestru din 2010 la 512,40 milioane pe ultimul trimestru al anului.

Trendul crescător al încasărilor îi face pe reprezentanţii DGFP Bihor să se declare optimişti cu privire la o eventuală revenire a economiei locale în cursul anului 2011.