"Câtă încredere aveţi în...?". A fost întrebarea lansată de studenţii Facultăţii de Ştiinţe Socio-umane, în cadrul unui sondaj realizat anul trecut şi menit să stabilească gradul de încredere a populaţiei în autorităţile locale, oamenii politici, instituţile descentralizate, dar şi în oamenii din jurul lor. Dintre cele 25 de răspunsuri posibile, familia, prietenii, vecinii, Biserica, Armata, Şcoala şi Universitatea Oradea au surclasat Poliţia.

Rezultatele sondajului au fost prezentate, miercuri, de şeful Poliţiei bihorene, chestorul Liviu Popa, la şedinţa de evaluare a activităţii instituţiei pentru anul 2012. "Este un lucru foarte bun, înseamnă că am crescut în ochii populaţiei, au mai multă încredere în noi", a explicat şeful Poliţiei Bihor în faţa asistenţei, din care, pe lângă poliţişti, au făcut parte prefectul Claudiu Pop, primarul Ilie Bolojan, şefi ai instanţelor şi ai parchetelor din judeţ, reprezentanţi ai Direcţiei Generale Anticorupţie, Poliţiei de Frontieră, dar şi de la alte unităţi cu care poliţiştii colaborează în activitatea lor.

Tot mai mulţi hoţi

Din datele bilanţului, creşterea furturilor a fost primul aspect scos în evidenţă de şeful Poliţiei. "Există tendinţa creşterii numărului de fapte care aduc atingere patrimoniului public şi privat, siguranţei cetăţeanului sau ordinii şi liniştii publice. Cauzele sunt multiple, de la instabilitatea economică, pauperizarea populaţiei, dar şi proliferarea atitudinilor de imoralitate şi sfidare făţişă a legii, lipsa de reacţie a societăţii civile, respectiv atitudinea unor instituţii ale statului investite cu atribuţii educative şi de asigurare a ordinii şi liniştii publice", a explicat şeful Poliţiei.

Pentru a preveni, dar şi combate fenomenul, poliţiştii au constituit zone speciale de siguranţă publică şi patrulare, organizând acţiuni pe genuri de infracţiuni în care au fost incluşi lucrători de ordine publică, investigaţii criminale, sau din cadrul altor servicii judeţene. În total, anul trecut, poliţiştii au descoperit 2374 furturi, din care 1797 în flagrant.

Bihorenii sunt vitezomani

În creştere sunt, după cum arată bilanţul Poliţiei, şi cazurile de indisciplină rutieră sancţionate de ofiţerii Serviciului Rutier. În total, în 2012 au fost aplicate 75.293 sancţiuni contravenţionale, dintre care 42.632 pentru viteză, au fost reţinute 3.290 permise de conducere, au fost retrase 1.178 certificate de înmatriculare a vehiculelor şi au fost soluţionate 1312 infracţiuni la regimul circulaţiei, din care 752 cu trimitere in judecată.

Tot în număr mare sunt şi cazurile de fraudă economică. Anul trecut, Serviciul de Investigare a Fraudelor a soluţionat 2417 astfel de cazuri, majoritatea dosare privind înregistrarea de achiziţii fictive de mărfuri şi servicii, înfiinţarea de firme cu administratori sau asociaţi cetăţeni străini şi contrabandă cu ţigarete nemarcate sau marcate ilegal. În total, anul trecut, poliţiştii au identificat 13 grupări evazioniste, toate fiind destructurate, şi au constatat un prejudiciu de 89.324.000 lei, din care s-au recuperat 15.214.000 lei.

Poliţiştii vor să comunice

Totodată, au fost constituite echipe operative comune formate din procurori, poliţişti, reprezentanţi ai DGFP Bihor, dar şi din reprezentanţi ai altor instituţii cu atribuţii în domeniu, care au organizat acţiuni de amploare pentru combaterea evaziunii fiscale. În urma raziilor, poliţiştii au dat amenzi în valoare de 391.900 lei, au confiscat bunuri în valoare de 637.500 lei dar, totodată, au întocmit şi 715 dosare penale din care au fost soluţionate 615.

În şedinţă, şeful Poliţiei Bihor a prezentat şi obiectivele pentru anul în curs. "Anul 2013 va fi anul comunicării cu cetăţeanul dar şi al prezenţei Poliţiei în stradă", a arătat chestorul Liviu Popa, scopul urmărit fiind, potrivit acestuia, creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni, combaterea evaziunii fiscale, a contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice, precum şi prin protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene.