Casa de Cultură a Municipiului a fost desfiinţată, organizarea de evenimente merge înainte. Conducerea municipalităţii s-a lăudat miercuri, la prezentarea raportului de activitate al Direcţiei de Monitorizare Cheltuieli de Funcţionare şi Organizare Evenimente pe anul 2013, cu o participare masivă a orădenilor la spectacolele organizate în premieră direct de municipalitate şi o prezenţă peste aşteptări la festivităţile de ziua oraşului.

"Anul trecut, s-a înregistrat un record absolut de participare a orădenilor la Toamna Orădeană. Nu mai puţin de 17.000 de orădeni au fost prezenţi pe 12 octombrie la spectacolele organizate de municipalitate. O astfel de participare cred că nu s-a mai văzut în Oradea decât în 2004 când a avut loc concertul 3rei Sud-Est", a declarat viceprimarul Ovidiu Mureşan.

Edilul a pus participarea masivă a orădenilor pe seama ofertei variate a festivalului care a cuprins evenimentele pe toate gusturile dar şi a condiţiilor meteo favorabile. "Dacă ar fi să fiu diplomat aş spune că un rol importat l-a avut vremea bună, dar vreme bună a mai fost şi la celelalte ediţii. Adevărul este că orădenii au venit cu o zi înainte la spectacolul folcloric ţinut la Casa de Cultură a Sindicatelor unde cele 700 de locuri din interior s-au dovedit neîncăpătoare, după care, a doua zi au participat şi la concerte de ziua oraşului", a spus viceprimarul.

Potrivit organizatorilor, pe cea de-a XXII ediţie a festivalului "Toamna Orădeană" s-a cheltuit în total 600.000 de lei. Pentru toate evenimentele organizate ori sprijinite de DMCFOE anul trecut, s-au cheltuit, în schimb, circa 1 milion de lei.

Pentru 2014, însă, bugetul va fi de doar 800.000 de lei. "Având în vedere că ne bazăm pe un buget diminuat, anul acesta sumele alocate de municipalitate vor fi distribuite în funcţie de participarea instituţiei la eveniment. La cele în care Primăria nu este organizator principal, ci doar partener, contribuţia va fi cel mult de 20%", a spus directorul Mircea Oaie.

Măsura a fost luată după ce la evenimentele de anul trecut organizate de alte instituţii decât Primăria bugetul local a contribuit şi cu 50% din buget sau chiar mai mult.

Potrivit directorului regândirea aranjamentului financiar va ajuta municipalitatea să economisească bani prin implicarea directă a organizatorilor principali fără a afecta însă calitatea evenimentelor.

Pentru anul acesta municipalitatea îşi doreşte organizarea, în premieră, a unui festival de jazz, punerea în operă a unui festival internaţional de teatru, reînoirea tradiţiei privind organizarea târgului de Crăciun şi atragerea unui artist internaţional care să concerteze la Oradea de ziua oraşului.

Calendarul evenimentelor finanţate de municipalitate în 2014 urmează să fie finalizat în cursul lunii martie când va fi şi supus votului Consiliului Local.