Un număr de 18 preoţi şi laici cu funcţii de conducere din Eparhia reformată de Piatra Craiului au colaborat cu fosta Securitate comunistă.

Dezvăluirea a fost făcută vineri, de europarlamentarul Tőkés László, fost episcop reformat de Piatra Craiului, în contextul în care 2016 este an electoral şi în cadrul Eparhiei, iar unii dintre foştii colaboratori ai "odioasei Securităţi" au nu doar funcţii bisericeşti, ci "au ajuns să reprezinte comunitatea maghiară pe listele UDMR, în consilii locale, Consiliul Judeţean Bihor şi cel din Satu Mare".

"Lustraţia este importantă atât pe plan bisericesc, cât şi în plan politic şi social pentru consolidarea democraţiei. Am dorit să ies azi cu un sumar al acestor lustrări, pentru că mă gândesc în avans la alegerile bisericeşti, respectiv la alegerile parlamentare", a declarat Tőkés.

Potrivit europarlamentarului, în perioada 2010-2014, o comisie internă a Eparhiei reformate de Piatra Craiului a studiat la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) dosarele a 59 de funcţionari bisericeşti, din care 45 preoţi şi 14 laici, ulterior numărul lor fiind crescut la peste o sută.

În cazul a 18 persoane, din care 12 preoţi, s-a dovedit că au fost colaboratori şi informatori ai Securităţii. "Din păcate, încă avem de-a face cu trecutul comunist şi cu fenomenul colaborării cu Securitatea. Chiar şi după un sfert de secol aceştia sunt printre noi şi ne reprezintă",  a subliniat fostul episcop.

Cu titlu de exemplu, Tőkés i-a dat pe protopopul salontan Mikló Ferenc, racolat de Securitate în mai 1974 şi menţinut colaborator până în martie 1989, întâi cu numele de cod "Finesan Ioan", apoi "Fery", dar şi pe preotul reformat Nagy Sándor din Carei. Acesta din urmă, consilier judeţean în Satu Mare pe listele UDMR mai multe mandate la rând, a "turnat" începând din martie 1983 sub numele de cod "Moldovan Ilie", fiind chiar recompensat în două rânduri cu câte 300 lei pentru informaţiile furnizate.

"Mai sunt situaţii. Fazakas László, turnătorul "Kiss Janos", a fost consilier judeţean UDMR în Bihor şi chiar parlamentar pentru câteva ore (deputat UDMR, n.r.), fratele său, Sándor, alias "Herman", erau persoane cu funcţii de conducere în Eparhia noastră. Când comisia i-a găsit că au fost colaboratori au plecat. Primul s-a mutat definitiv în Ungaria, iar celălalt în Scoţia", a mai spus europarlamentarul.

Tőkés este de părere că lustraţia trebuie să continue şi nu trebuie lăsată doar pe seama CNSAS. "Şi UDMR ar trebui să facă astfel de verificări, dar şi celelalte biserici, nu să dea cale liberă multora din foştii colaboratori. Unul dintre principalele motive pentru care nu poate avansa schimbarea de regim este trecutul, care trăieşte mai departe în societate", a explicat europarlamentarul.

Fostul episcop este nemulţumit, însă, că în ciuda descoperirilor făcute, toţi "securiştii" au rămas în Eparhie. "N-au primit o mustrare măcar şi mulţi au rămas în funcţii. Puţini au fost care s-au retras. Potrivit Proclamaţiei de la Timişoara, toţi ar fi trebuit excluşi definitiv din funcţiile bisericeşti şi să nu mai fie lăsaţi să candideze la alegeri", a mai spus Tőkés.