Românii care locuiesc în Ungaria şi lucrează în Bihor nu vor mai fi obligaţi să intre în carantină, dar, dacă vor să intre în Ungaria, trebuie să prezinte la frontieră atât actul de identitate maghiar, cât și cardul care atestă domiciliul în Ungaria! Dacă vreunul dintre cele două lipsește, ei nu vor fi lăsați să treacă pe teritoriul statului vecin. Nu vor putea intra în Ungaria nici persoanele cu dublă cetăţenie care nu deţin card cu adresa de domiciliu din Ungaria.

Informaţia a fost transmisă de generalul Péter Sándor, şeful Poliţiei de Frontieră Biharkeresztes, către conducerea UDMR Bihor, care a solicitat să lămurească situaţia navetiştilor din localităţile de pe graniţa româno-maghiară.

"Pentru navetişti, închiderea graniţelor Ungariei reprezintă o mare problemă. Noi am început o serie de discuţii, consultări, atât în România, cât şi în Ungaria, ca să ajutăm aceşti oameni", a explicat, miercuri, BIHOREANULUI, deputatul Szabó Ödön, preşedintele executiv al UDMR Bihor.

Acesta a dat ca exemplu situaţia unei femei care locuieşte în Ungaria, care are dublă cetăţenie, însă marţi şi-a uitat acasă cardul cu adresa de domiciliu din Ungaria. "Pur şi simplu nu au lăsat-o să treacă. Acasă avea copii, animale. Nu ştia ce să facă. Noi nu am putut decât să semnalăm problema autorităţilor", a spus Szabó. 

Autorităţile maghiare şi române nu au putut să rezolve, deocamdată, problema cetăţenilor români care locuiesc în Ungaria şi lucrează în România, la fel cum nu au găsit soluţii nici pentru cei care locuiesc în România şi lucrează în Ungaria, maghiari şi români deopotrivă, care nu pot să mai treacă frontiera pentru a merge la serviciu. 

"Ceea ce ne-a comunicat generalul Péter Sándor este situaţia valabilă miercuri. Există deja discuţii la nivelul Ministerelor de Externe ale celor două ţări", a spus Szabó care consideră că problema ar trebui lămurită de guvernul României.

"S-au străduit să rezolve problema diasporei, dar au omis să se ocupe de problemele populaţiei din zona de graniţă, români şi maghiari. De fapt, maghiarii din România, 1,3 milioane de cetăţeni de etnie maghiară, nu primesc deloc informaţii de la acest guvern. Totul este în limba română. Noi facem campanii de informare, aducem doctori, încercăm să-i ajutăm", a mai spus preşedintele executiv al UDMR Bihor. 

Citiți pe aceeași temă și articolul „Viaţa românilor domiciliaţi în Ungaria care lucrează în România, un coşmar: intră în carantină imediat ce trec graniţa, le sunt „ştampilate” casele, iar oficialii maghiari nu-i ajută cu nimic