Începând din această lună, firmele din industria alimentară şi crescătorii de animale din Bihor care vor să se afirme şi prin exporturi primesc un ajutor din partea Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor.

Această instituţie a anunţat vineri că Laboratorul de analize sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din cadrul DSVSA a obţinut certificatul de acreditare RENAR pentru 76 metode de diagnostic de laborator, atât în domeniul sănătăţii alimentelor, cât şi în domeniul siguranţei alimentare.

"În baza acestui certificat, Laboratorul efectuează la cerere analize pentru care emite certificate recunoscute şi echivalente în toată Uniunea Europeană, dar şi în alte ţări terţe", se arată într-un comunicat dat publicităţii de către DSVSA.

"Avantajul pentru firmele bihorene şi crescătorii de animale din judeţ este evident, căci cei care doresc să desfacă la vânzare şi în alte ţări produse de origine animală şi în general alimente pot să-şi certifice prin laboratorul nostru siguranţa produselor, rezultatele fiind recunoscute atât în ţările Uniunii Europene, cât şi în multe state extracomunitare", a explicat pentru BIHOREANUL şeful DSVSA, dr. Remus Moţoc.

Potrivit informaţiilor furnizate de acesta, gama de analize care se pot face în cadrul Laboratorului recent certificat RENAR este foarte mare. În domeniul sănătăţii animalelor, de pildă, se pot efectua analize pentru depistarea pseudogripei aviare, bluetongue, gripei aviare, pestei porcine, anemiei infecţioase ecvine, leucozei enzootice bovine, rabiei, leptospirozei, ESB (boala vacii nebune), scrapiei, dar şi examene necropsice etc.

Mai mult, la laboratorul DSVSA se poate face şi determinarea calităţii furajelor prin examene pentru depistarea drojdiilor şi mucegaiurilor, micotoxinelor şi miceţilor, pesticidelor organofosforice şi organoclorurate, raticidelor şamd.

În domeniul siguranţei alimentelor se efectuează analize pentru determinarea, dintr-o gamă variată de alimente (carne şi produse din carne, lapte şi produse din lapte, miere şi produse apicole, produse cerealiere şi de morărit, produse de panificaţie, paste făinoase, fructe, legume, sucuri din fructe şi legume etc.) a numeroase bacterii: Sallmonela, E. Coli, Listeria monocytogenes, Enterobacteriacee, Stafilococi coagulazo pozitivi, bacterii coliforme, levuri, mucegaiuri şi toxine ale acestora, numărul total de germeni şi numărul de celule somatice din lapte, analize microbiologice din conserve, depistare paraziţi în carnea de peşte, examen depistare larve de Trichinella spp. în carnea roşie, precum şi o gamă foarte mare de analize fizico – chimice ale produselor alimentare.

Pentru apa potabilă se efectuează toată gama de analize fizico-chimice şi microbiologice, prevăzute de lege pentru determinarea potabilităţii apei. De asemenea, la laboratorul DSVSA se mai fac şi examene de specialitate pentru determinarea reziduurilor de radiaţii din toate categoriile de alimente.

Contravaloarea analizelor este suportată de DSVSA pentru activităţile de control proprii, iar pentru analizele efectuate la cererea operatorilor/consumatorilor, contravaloarea analizelor este specificată în Ordinul ANSVSA nr. 96/2014 privind tarifele aplicabile în domeniul sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.