Adio defrişări ilegale! Începând din 22 iulie, în Bihor, lemnul este monitorizat online, din satelit. Judeţul a intrat în programul pilot demarat de Ministerul pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, care permite urmărirea transporturilor de lemne în timp real.
Sistemul de Urmărire a Masei Lemnoase (SMAL) constă într-o aplicaţie denumită wood-traking, care se instalează pe smartphone-uri ori pe tablete şi se foloseşte pentru a obţine un cod care e apoi trecut pe avizul de însoţire a transporturilor de masă lemnoasă, a explicat BIHOREANULUI şeful Inspectoratului Teritorial pentru Regim Silvic şi de Vânătoare (ITRSV), Dacian Iova.
Astfel, potrivit acestuia, transporturile pot fi monitorizate online, prin satelit, evitându-se cazurile în care cu un aviz de însoţire se fac mai multe transporturi.
Folosirea sistemului este facil. Agenţii economici au nevoie doar de un smartphone ori de o tabletă şi primesc un nume de utilizator şi o parolă pe care dacă le introduc după deschiderea aplicaţiei primesc automat un cod, indiferent dacă se află într-o zonă cu sau fără semnal GSM.
"Dacă nu are semnal GSM, emitentul primeşte un cod offline, pe care îl trece pe avizul de însoţire a mărfii. În momentul în care ajunge într-o zonă cu semnal, codul este înregistrat automat în sistem", a mai spus Iova.
Cei care nu folosesc aplicaţia riscă să rămână fără autorizaţie de funcţionare deoarece din 23 iulie, de când programul pilot se aplică în Bihor, orice aviz de însoţire a masei lemnoase care nu conţine codul online sau offline e considerat neconform.
„În momentul în care constatăm acest lucru, în prealabil notificăm agentul economic sau ocolul silvic să intre în legalitate, iar dacă se repetă fapta, contravenientului i se retrage automat avizul şi nu mai poate face comerţ ori exploatare de material lemnos", a atras atenţia şeful ITRSV.
Programul va fi testat până în luna octombrie, când va deveni obligatoriu pentru toate judeţele din ţară.
În Bihor, din datele ITRSV, există aproximativ 400 de agenţi economici care desfăşoară activităţi cu masă lemnoasă şi 15 ocoale silvice. „Ecoul este pozitiv. Aproape toţi agenţii economici au înţeles că e nevoie de un control strict pentru a opri defrişările ilegale", a mai spus Dacian Iova.