Contrar temerilor politicienilor locali din UDMR, populația de etnie maghiară din Bihor nu a scăzut sub o cincime din totalul celei a județului. Datele preliminare ale Recensământului 2021 arată că în continuare etnicii maghiari reprezintă mai mult de 20% din numărul total al bihorenilor.

Potrivit informațiilor date publicității marți de către Direcția Județeană de Statistică, este cunoscută situația structurii etnice a populației rezidente a județului Bihor așa cum reiese din Recensământul Populației și Locuințelor desfășurat anul trecut.

DJS Bihor precizează, însă, că datele privind structura etnică și confesională a populației județului sunt disponibile pentru numai 502,9 mii de persoane din totalul celor 551,3 mii care alcătuiesc totalul populației rezidente a județului, adică pentru cele care au declarat aceste informații recenzorilor sau în cursul autorecenzării.

În conformitate cu aceste date, 69% din totalul bihorenilor sunt etnici români, și anume 347,1 mii persoane, în timp ce 122,4 mii s-au declarat etnici maghiari, reprezentând 22,3%. Pe locul al treilea urmează romii, în pondere de 7,2%, cu 36,8 mii persoane, iar apoi slovacii, care reprezintă 1%, cu 4,9 mii persoane.

(sursa: DJS Bihor)

De notat că anul trecut, la începerea Recensământului, UDMR și PPMT au organizat în Bihor centre de recenzare paralele, președintele executiv al UDMR Bihor, Szabó Ödön, motivând că „suntem cu siguranță peste 20%, dar întrebarea este dacă vom fi numărați corect”.

Deocamdată, însă, informații de acest fel sunt disponibile doar la nivelul întregului județ, nu și pe localități, astfel că ponderea etnicilor maghiari în Oradea, de exemplu, încă nu este cunoscută.

Pe de altă parte, 70,8% din totalul bihorenilor și-au declarat ca limbă maternă româna, 24,3% maghiara, doar 3,8% romani și 0,9% limba slovacă.

În ce privește structura confesională a populației rezidente a județului Bihor, cea mai mare parte, adică 59,3%, s-a declarat ca fiind ortodoxă, 16% dintre bihoreni s-au declarat reformați, 8,2% penticostali, 8% romano-catolici, iar 8,5% ca aparținând altor denominații religioase sau fără religie.

Datele preliminarii ale Recensământului, care vizează județul Bihor:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!