Potrivit raportului lunar al Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor, inspectorii acestei instituţii au făcut în cursul lunii trecute controale la 515 firme din judeţ, soldate cu 388 de sancţiuni, în valoare totală de 229.200 lei. Dintre acestea, 280 de amenzi au fost date pentru nerespectarea legislaţiei privind relaţiile de muncă, iar 188 pentru încălcarea legislaţiei referitoare la securitatea muncii.

Acelaşi document arată că în cursul lunii iulie, firmele din judeţul Bihor au făcut 5.370 de angajări şi 5.119 concedieri.

La prima vedere, este vorba de un fenomen pozitiv, însă o comparaţie cu luna precedentă, adică iunie 2010, relevă că, în realitate, economia continuă să scadă vertiginos. Astfel, numărul contractelor individuale de muncă înregistrate la ITM Bihor în luna iulie este cu 7% mai mare decât cel al contractelor încheiate în luna iunie, dar numărul concedierilor a fost în luna iulie cu 15% mai mare decât cel al concedierilor înregistrate în luna precedentă.

Pentru că nu toate angajările au fost făcute în condiţii legale, inspectorii ITM au amendat cu 30.000 lei un număr de 12 firme, unde au găsit 12 persoane care lucrau fără forme legale de angajare.