Ministerul Educaţiei a alocat fonduri insuficiente pentru plata salariilor profesorilor. "Sumele alocate sunt sub cele necesare pentru acoperirea drepturilor salariale ale profesorilor. La finalul trimestrului trei s-ar putea ca multe şcoli să nu poată asigura plata integrală a salariilor", a declarat primarul Ilie Bolojan, luni, în cadrul unei conferinţe de presă.

Edilul şef a mai pus că această situaţie este valabilă în toate municipiile reşedinţă de judeţ şi se datorează implementării noului sistem de plată a profesorilor raportat la numărul de elevi din şcoală. "S-a ţinut cont de numărul de elevi şi nu de gradul de pregătire al profesorilor, fapt pentru care s-a ajuns în situaţia că şcolile cele mai bune din municipiu, acolo unde corpul profesoral este cel mai bine pregătit, sunt subfinanţate", a spus primarul.

llie Bolojan a declarat că, spre deosebire de alte judeţe, unde profesorii au primit inclusiv cel de-al 13-lea salariu, în Bihor nu sunt suficienţi bani nici pentru plata salariilor. "Cineva ar trebui să îi avertizeze pe domnul ministru Funeriu şi pe domnul premier Boc că sunt probleme în sistemul de învăţământ. Dacă Guvenul hotărăşte că sunt fonduri pentru salarii şi sunt bani chiar pentru plata celui de-al 13-lea salariu, atunci să plătească în toată România", a spus Bolojan. Primarul de Oradea a afirmat că, spre deosebire de Bihor, şcolile din judeţele Cluj şi Arad au primit bani inclusiv pentru plata celui de-al 13-lea salariu.

Învăţământul orădean este subfinanţat

Plata salariilor profesorilor se face de Ministerul Educaţiei, prin Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP), care direcţionează mai departe banii spre Primărie, care face plata către şcoli.

Conform evidenţelor municipalităţii, DGFP Bihor a alocat pentru plata salariilor dascălilor 103.486.000 lei, faţă de necesarul de 155.424.000 lei, bani care reprezintă 59.37% din totalul sumei solicitate de către Municipiul Oradea şi 66,59% din valoarea cheltuielilor de personal aferente strict anului 2010. Astfel, dacă anul trecut suma alocată pentru fiecare dintre cei 37.410 elevi şi preşcolari din judeţ era de 3.019 lei, anul acesta va fi de doar 2.766 lei pe elev.

În această situaţie, sumele alocate de DGFP Bihor pentru plata salariilor profesorilor a adus cele mai performate instituţii şcolare orădene în situaţia de a fi subfinanţate. Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, de exemplu, cotat fiind ca cel mai bun liceu din oraş, a primit doar 79% din suma necesară pentru acoperirea drepturilor băneştei ale profesorilor, Şcoala Oltea Doamna a primit doar 70%, iar Şcoala Dacia a obţinut doar 68%.