Prefectul judeţului Bihor, Claudiu Pop, a prezentat, joi, stadiul pregătirilor pentru alegerile locale din 10 iunie, începându-şi expunerea cu rugămintea ca alegătorii să-şi exercite duminică acest drept, pentru că "de data aceasta va fi un singur tur de scrutin şi un singur vot poate stabili cine va fi primarul în localitatea sa în următorii patru ani".

Potrivit prefectului, în Bihor sunt înregistraţi pe listele electorale permanente 507.300 de cetăţeni cu drept de vot, care îşi vor putea exercita acest drept la una din cele 647 de secţii de votare din cele 101 unităţi administrativ-teritoriale (municipii, oraşe şi comune). În plus, pe listele electorale complementare figurează şi 1.718 cetăţeni ai unor state ale Uniunii Europene, stabiliţi cu domiciliul în localităţile bihorene, cei mai mulţi - adică 1.199 - fiind înregistraţi, după cum era de aşteptat, în Oradea.

Pentru alegătorii din Bihor, au fost tipărite 2.232.212 buletine de vot, pentru alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean şi a consilierilor judeţeni, precum şi pentru alegerea primarului şi consilierilor locali.

Buletinele de vot vor fi distribuite vineri primarilor şi preşedinţilor Birourilor electorale de circumscripţie din fiecare unitate administrativ-teritorială, iar sâmbătă acestea vor fi preluate de preşedinţii sau locţiitorii preşedinţilor secţiilor de votare.

Conform datelor oficiale înregistrate la Poliţia Bihor, Prefectură şi Biroul Electoral Judeţean, de la începerea campaniei electorale până în 5 iunie, în Bihor au fost consemnate 16 incidente electorale. Dintre acestea, 10 au fost de natură contravenţională, adică pentru fapte precum ruperea de afişe. "În două cazuri au rămas autori necunoscuţi, iar opt fapte au fost sancţionate cu amenzi în valoare totală de 4.000 de lei", a spus prefectul. De asemenea, au fost înregistrate şi şase fapte de natură infracţională, Claudiu Pop dând ca exemple "ruperi de bannere, un caz de denunţ calomnios şi unul de mită electorală", însă fără a putea specifica unde şi cine anume este cercetat de procurori pentru acestea.

Alegerile vor începe duminică la ora 7.00 şi se vor încheia la ora 21.00, urmând ca luni să aibă loc centralizarea rezultatelor la Biroul Electoral Judeţean.

În mod excepţional, dacă într-o circumscripţie va exista o situaţie de balotaj (adică egalitate de voturi între candidaţii la Primărie şi Consiliul Local), scrutinul va fi reluat pe data de 24 iunie.